- Men ingen ved, hvor det bliver af, og hvad det bliver brugt til.

Hvert år importeres tonsvis af heste- og æselkød til Danmark fra andre EU-lande, men hvor det ender henne er lidt af et mysterium.

Der er nemlig ingen myndigheder, der registrerer, hvem der importerer kødet, og hvad det skal bruges til.

- Fødevarestyrelsen registrerer ikke, hvem der køber hvad, og hvad det bruges til, så længe der er tale om import fra andre EU-lande. Ifølge EUs regler for samhandel er det er op til producenten at sørge for, at kødet lever op til de lovmæssige krav, siger Erik Engelst, som er dyrlæge i Fødevarestyrelsen.

Når der handles med kød inden for EU, er det producentens ansvar, at alt er, som det skal være. Gennem egenkontroller skal importøren sørge for, at kødet er mærket korrekt og er egnet til menneskeføde.

Fødevarestyrelsen foretager desuden stikprøvekontrol af animalske fødevarer, som indføres fra andre EU-lande. Det gøres for at kontrollere, om fødevarerne lever op til EUs hygiejnekrav. Men ingen registrerer, hvem der importerer kødet, og hvad det skal bruges til.

Risikoen for, at det importerede heste- og æselkød er havnet på danske middagsborde, er dog ikke stor, vurderer Jørgen Kold fra Videncentret for Landbrug - Heste.

Han begrunder det med, at det ikke er en del af den danske madtradition at spise kød fra heste og æsler.

Danske hestebøffer

Når danskerne ind imellem får lyst til hestebøffer, er det i stedet de danske heste, der ender på tallerkenen, forklarer han.

I løbet af de seneste uger er det blevet afsløret, at engelske butikker har solgt flere produkter, der skulle være lavet af rent oksekød, men som også indeholdt store mængder hestekød.

Kim Sigsgaard, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen, mener ikke, at det er sandsynligt, at noget lignende er sket i Danmark. Han peger på, at det i stedet er vores firbenede venner, der spiser det heste- og æselkød, der bliver importeret til Danmark.

- Vi har ingen oplysninger om, hvor kødet ender, men mit bud er, at en stor del af det bliver brugt til eksempelvis hundefoder, siger Kim Sigsgaard.

Bent Ransborg, indehaver af det danske firma Kingsmoor, som producerer hundefoder, forklarer, at hestekød er for dyrt til at blive brugt i tørfoder, som Kingsmoor producerer.

Der findes også såkaldt barf-foder til hunde, som blandt andet består af frosset, råt kød. Bent Ransborg har dog svært ved at tro på, at der bliver brugt så store mængder hestekød som barf-foder.

- Op til 200 ton hestekød synes jeg lyder af rigtig meget til hundefoder, siger Bent Ransborg.