Carina Melchior kan takke overlæge Suzan Dyve for, at hun ikke endte som en grøntsag. Det skriver Ekstra Bladet fredag.

Hun var nemlig den overlæge på Neurokirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, der opdagede, at der stadig var liv i Carinas hjerne, og at hun ikke af sig selv ville ende som hjernedød, skriver avisen.

Onsdag aften viste DR1 dokumentaren 'Pigen der ikke ville dø' om den dengang 19-årige Carina Melchior, som efter en alvorlig trafikulykke blev opgivet af lægerne. De mente ikke, at det tjente noget formål at fortsætte behandlingen og fik overtalt familien til at indstille den unge kvinde til organdonation.

Men sådan gik det ikke. Lægerne tog fejl, og Carina overlevede.

Umiddelbart efter ulykken havde forældrene en samtale med lægerne på hospitalet, som havde opgivet Carina og valgt at stoppe behandlingen. De tog den svære samtale med familien, hvor det blev besluttet, at Carina skulle være organdonor. Forældrene tog afsked med deres datter og tog hjem og begyndte at tænke på begravelsen, men om aftenen opdagede den vagthavende overlæge Suzan Dyve, at der var grund til at fortsætte behandlingen igen. Efter at have set scanningsbillederne af Carinas hjerne, koblede hun hende straks til en respirator og gav hende væske. Suzan Dyve medvirker ikke i dokumentaren.

Carinas familie er overbeviste om, at det var den beslutning, der sikrede, at deres datter ikke endte som en grøntsag og fik alvorlige varige mén efter ulykken.

- Der er ingen tvivl om, at det var gået helt galt så, for hun kunne ikke trække vejret helt selv. Hun skulle have en lille smule hjælp, og så havde hjernen ikke fået den ilt, den skulle have, og så var hun måske blevet en grøntsag, siger Carinas far Kim Melchior til Ekstra Bladet.

Det var overlæge Benedicte Dahlerup, der vurderede, at læsionen i Carina Melchiors hjerne var så slem, at alt håb var ude, og at hun i løbet af kort tid ville kunne erklæres hjernedød. Dahlerup er blevet helt slået ud efter episoden, og hun er siden blevet sygemeldt fra sit job.

Men et var, at hun troede, at alt håb var ude for Carina. Endnu værre var det ifølge en anden neurokirurg, at lægerne valgte at slukke for hendes respirator og afbryde hendes behandling, når hun både kunne trække vejret og hoste.

Efter at have set udsendelsen sagde tidligere klinisk professor i neurokirurgi på Århus Universitetshospital Jens Astrup tidligere på ugen til BT:

- Den næste fejl er langt alvorligere - at man dømmer hende ude efter en MR-scanning, når hun kan hoste og trække vejret. Det er et fejlskøn, som kunne have haft fatale konsekvenser - det er jo heldigt for hele holdet, ikke mindst Carina, at hun overlever, sagde Jens Astrup.