Mindst hver sjette pige bliver udsat for vold af deres mand eller kæreste, før de fylder 25 år, viser forskning. En ny kampagne skal sætte fokus på problemet.

Trusler, knytnæver eller seksuelle overgreb af den, der burde elske og beskytte. Sådan ser den barske realitet ud for 26.000 kvinder hvert år, og især unge mellem 16 og 24 år er udsat. Det viser en ny undersøgelse ifølge Politiken.

Undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort, men er blevet lavet i samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed og Ministeriet for Ligestilling og Kirke.

- Vi har inkluderet alle former for vold, både fysisk, psykisk og seksuelle overgreb, det vil sige at have været udsat for sex mod sin vilje. Vi har spurgt de unge selv, og ud fra de svar, vi har modtaget, konkluderet, at der er mindst to piger i hver klasse, der vil blive udsat for vold, siger Karin Helweg-Larsen, som er seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, til Politiken.

Især de unge er særligt udsatte, viser tallene. Forskningen peger op, at op mod 10.000 16 til 24-årige bliver udsat for fysisk eller seksuel vold. Alligevel hører det til sjældenhederne, at de unge kvinder søger hjælp.

- Vi kan se i kærestevoldsundersøgelsen, at unge, der bliver udsat for vold, meget sjældent søger hjælp. Derfor er det vigtigt, at vi går frem og siger, at det desværre sker i nogle kæresteforhold, men at det ikke er i orden, siger Karin Helweg-Larsen.

De høje tal overrasker dog ikke stifteren af Landsorganisationen Voldsramte Kvinder, Sanne Cellina Helena Graffe.

- Jeg ville have gættet på, at det gjaldt langt flere unge kvinder. Vi får så mange henvendelser fra unge piger, at vi netop i sidste uge har åbnet et nyt center kun for dem, siger hun til Politiken.

Resultaterne har fået Ministeriet for Ligestilling og Kirke til at lancere en kampagne, hvor kærestevold skal have det røde kort. Rasmus Lauge fra håndboldlandsholdet og Simon Makienok fra U21-fodboldlandsholdet står i spidsen for kampagnen om klare spilleregler både på og uden for banen. De to sportsmænd dyster på Facebook om at samle flest fans, der siger nej til kærestevold.

Sanne Cellina Helena Graffe ser positivt på kampagnen, men så hellere, at skolerne kommer ind i kampen om at undgå volden.

- Skolerne er langtfra gode nok til at opdage og hjælpe de unge piger ud af volden, siger hun.

Hun mener, at skolerne er et oplagt sted at sætte ind, fordi det er her, pigerne bruger en stor del af deres tid. Man skal tale om problemet, hvis det skal forhindres.

- De unge piger har brug for, at der bliver talt om volden. Der er stadig for mange tabuer forbundet med kærestevold, og pigerne tør ikke stå frem og bede om hjælp, siger Sanne Cellina Helena Graffe.