Da den 16-årige efterskoleelev Emil Rastrup faldt om med et hjertestop under BT Halvmarathon søndag den 1. maj, sprang Tina Radmer Jessen straks til. Hun er læge, og hendes førstehjælp reddede formentlig Emils liv.

»Jeg er henne ved ham lige med det samme,« siger Tina Radmer Jessen. For anden gang stillede hun til start i motionsløbet nord for København, hvor hun sammen med sin mand skulle klare distancen på 21 km i strålende solskin. Efter 14 km fangede hun noget ud af øjenkrogen.

»Jeg ser en fyr passere skråt forbi mit synsfelt og ud til højre. Han har god fart på og styrer ud mod hækken.«

Den fyr var 16-årige Emil Rastrup fra Nykøbing Falster. Han er elev på Næsgaard Efterskole i Stubbekøbing på Falster, der som sædvanlig var med, da BT Halvmarathon løb af stablen sidste søndag. Ude på ruten faldt Emil pludselig om med et hjertestop, men blandt andet takket være førstehjælp på stedet har han det godt og er sluppet uden mén.

Tina Radmer Jessen fortæller, at hun først tror, at det er en, der har krampe, som skal ud og strække ud.

»Jeg fulgte ham i øjenkrogen, men så falder han omkuld i buskene derude. Så er det klart, så løber jeg hen til ham. Han er bevidstløs og har en mærkelig vejrtrækning, og der kommer lidt opkast ud af munden på ham.«

Tina Radmer Jessen fra Holbæk er speciallæge i almen medicin, og der går straks en masse tanker gennem hovedet på hende, da hun prøver at finde ud af, hvad der er galt. Hun trækker ham ud af busken. Det kunne være et epileptisk anfald, så hun observerer for kramper, for som hun siger, er det ikke nødvendigvis det første, man tænker på, at så ung en dreng falder om med et hjertestop.

Der bliver imidlertid længere og længere mellem nogle ’underlige refleksagtige gisp’, og når man har ’respirationsstop’ og er bevidstløs, så har man per definition hjertestop, fortæller hun.

»Der går 30 sekunder, før det går op for mig, at det er hjertestop, men så går jeg i gang med hjertemassagen, og en kvinde ved siden af giver mund til mund,« siger Tina Radmer Jessen, der fortæller, at hun helt naturligt gik i gang med at yde førstehjælp, fordi man bare bliver 'utrolig handlingsorienteret'.

Kvinden, der gav mund til mund, hedder Helle Hollender, og i en sms til BT skriver hun, at hun er 'ovenud lykkelig for, at jeg var med til at gøre en forskel'.

BT var mandag i kontakt med Emils far, Morten Rastrup, der kunne fortælle, at Emil har det godt og er ’100 pct. sig selv igen’. 16-årige Emil, der er i gang med 9. klasse på Næsgaard Efterskole, er stadig indlagt på Rigshospitalet og skal opereres for at få rettet en forgrening til den ene kranspulsåre, der sad forkert, og som formentlig var årsag til hjertestoppet.

Den hurtige og handlekraftige reaktion fra 41-årige Tina Radmer Jessen har formentlig reddet hans liv eller i hvert fald sørget for, at han ikke fik svære skader på hjernen. Det ville han have fået, hvis ikke han havde modtaget førstehjælp, fortæller hun.

Hvordan har du det med det?

»Jeg er fandme glad for, at jeg så det. Jeg er så glad for, han lige fangede mit øje. Jeg er så taknemlig for, at jeg ikke var ti meter foran ham, så havde jeg aldrig set det,« siger hun efter en kort tænkepause.

Ambulancen kom hurtigt

Der kommer hurtigt flere mennesker til, og der bliver ringet efter en ambulance. Det er sket på området ved DTU – Danmarks Tekniske Universitet – i Kongens Lyngby, så Tina Radmer Jessens mand finder et vejskilt, så ambulancefolkene kan finde dem. Ambulancen kom hurtigt. Inden for fem minutter, mener Tina Radmer Jessen, der ikke kan huske det præcist, fordi det hele gik så stærkt.

Hun bliver bedt om at fortsætte med hjertemassagen, indtil redderne har hjertestarteren klar. Samtidig kommer en norsk kvinde, der er ambulancesygeplejerske, og spørger, om hun kan hjælpe med noget. Hun lægger et drop, og Tina Radmer Jessen trækker sig tilbage, da ambulancefolkene gør klar til at give stød. Da der er den hjælp, der skal til, løber hun sammen med sin mand videre.

»Vi er en lille gruppe mennesker omkring situationen, der lige kigger hinanden i øjnene og ligesom siger, ’vi vedtager lige nu, at den her dreng klarer den’. Det har man brug for, og så løb vi videre,« siger Tina Radmer Jessen. Kort efter var der gode nyheder.

»Der gik et øjeblik, så hører vi ambulancen køre, og så tænker jeg, ’det er godt det her’, for man kører ikke med en, hvor hjertet ikke slår,« siger hun og tænker på det tidspunkt, at de har fået stabiliseret Emil på en god måde.

Skal møde sin redningskvinde

Emil var med sin efterskole til løbet. Det er en tradition, at Næsgaard Efterskole stiller op til BT Halvmarathon. I målområdet i Nærum fandt Tina Radmer Jessen nogle af hans kammerater fra skolen, som var lette at kende, fordi de havde ens t-shirts på. Hun har siden været i kontakt via sms med en af kammeraterne, og på den måde har hun fulgt med på ’sidelinjen'.

Søndag aften – en uge efter den uhyggelige hændelse – talte hun med Emils mor, Rikke Rastrup, over telefon. Hun blev selvfølgelig takket mange gange, men vigtigst af alt fik hun at vide, at Emil har det godt.

»Det er jeg så glad for. Det er jo simpelthen bare det bedste, at han vågner op og er lige så velfungerende, som han plejer at være,« siger Tina Radmer Jessen, der har tænkt meget på Emil og hans familie.

»Jeg har selv tre børn. Det er jo den værste besked, man kan få, at der er sket en så alvorlig ting med sit barn,« siger hun.

Det er planen, at de også skal mødes ansigt til ansigt, når Emil er kommet på højkant efter operationen. Det ser Tina Radmer Jessen, der arbejder i en privat praksis i Holbæk, frem til.

»Hver eneste dag har jeg tænkt mange gange på ham. Jeg glæder mig meget til at hilse på Emil.«