En gruppe radikale islamister truede sidste år formanden for Dansk Syrisk Forening, Mohammad Mahfoud, på livet. To blev tiltalt i sagen. Men sagen er nu udskudt på ubestemt tid, da den ene af de tiltalte angiveligt er taget i krig i Syrien. Det er ikke de eneste trusler fra danske Syrien-krigere.

»Han råbte: Du er vantro. Du skal have skåret halsen over lige nu. Jeg skal fjerne dit hoved«.

Som formand for Dansk Syrisk Forening og dermed støtte af Assad-regeringen i Syrien er Mohammad Mahfoud vant til, at hans holdninger giver anledning til kontroverser. Alligevel blev han chokeret, da otte-ti personer sidste år mødte op på en kebab-restaurant og truede med at halshugge ham. Det skriver Berlingske.

Det var fredag 18. oktober 2013. Klokken 16 om eftermiddagen var Mohammad Mahfoud taget på Kösk Kebab i Københavns Nordvestkvarter for at spise med tre venner.

»Pludselig kommer to biler fyldt med otte-ti mennesker. De får øje på mig med det samme. Jeg vil ikke tro, at det var tilfældigt, at de så mig. Nogen havde ringet og sagt, at jeg var der. De gik ind i moskeen på den anden side af vejen, og efter 20 minutter kom de ind i restauranten,« genfortæller Mohammad Mahfoud episoden.

»Mine venner gik ud for at ryge, og pludselig står der tre-fire mennesker lige ved mit bord. En af dem spørger, om jeg er formand for Dansk Syrisk Forening. Han spørger, om jeg støtter Bashar al-Assad. Jeg sagde, at det handler ikke om Assad. Det handler om, at vi forsvarer vores hjemland. Jeg sagde: ’Ja, det gør jeg<saxo:ch value="226 128 153"/>,« fortæller Mohammad Mahfoud.

Herfra eskalerede episoden. Mohammed Mahfouds venner kom ind igen, mens der kom flere til i den anden gruppe.

»De råbte, at jeg var vantro og skulle slås ihjel, og at enhver, som støtter al-Assad, skulle halshugges,« siger Mohammad Mahfoud, da Berlingske møder ham foran restauranten i denne uge.

Ejeren af restauranten fik de truende mænd ud, og derefter forduftede de.

»De kørte væk, mens den ene lavede sådan et tegn hen over struben, ligesom han ville skære halsen over på mig,« husker Mohammad Mahfoud.

Siden krigen i Syrien brød ud i 2011, har de danske myndigheder og Politiets Efterretningstjeneste (PET) jævnligt advaret om frygten for, at de stridende parter fortsatte krigen på dansk grund. Især på grund af de flere end 100 personer fra Danmark, der er taget til Syrien for at deltage i krigen – oftest på islamisternes side i kampen mod al-Assad. En konflikt, som har fået verdens opmærksomhed, efter at Islamisk Stat (IS) har erobret store dele af Syrien og Irak og chokeret med grufulde henrettelser. I sidste uge skrev Ekstra Bladet, at den ekstreme islamist-gruppe i sommer oprettede en decideret fraktion herhjemme.

Tirsdag skulle sagen om truslerne mod Mohammad Mahfoud havde været for retten på Frederiksberg, men den er netop blevet aflyst.

»Sagen er udsat indtil videre, da den ene af de tiltale efter det oplyste er i Syrien,« oplyser dommer Jacob Waage, Retten på Frederiksberg.

Det ærgrer Mohammad Mahfoud, at retssagen er blevet aflyst.

»Jeg synes, det er forfærdeligt, at de to mænd slipper fri fra at true mig på livet. Det viser, at politiet ikke magter det her. Retssystemet er for svagt til at håndtere de her ekstremister. Det ryster mig. Der kommer til at ske noget alvorligt i Danmark på et tidspunkt, hvis man ikke tager truslen fra disse ekstreme islamister alvorligt«.

Sagen med Mohammad Mahfoud er usædvanlig, men ikke enestående. Det mest kendte og alvorlige eksempel på, at konflikten i Syrien fortsætter i Danmark, stammer fra april i år. Her skød ukendte gerningsmand mod et hus i Skanderborg, hvis ejer var blevet udpeget som bagmand bag den Assad-venlige Syrienblog.

Hvem der affyrede skuddene mod huset er endnu uopklaret, oplyser Andreas Bryld Hansen fra lokalpolitiet i Skanderborg.

»Vi efterforsker stadig sagen. Det står klart, at huset intet har med denne blog at gøre, og at det var en fejl,« siger han.

Netop Syrienblog, der ofte i svulstige vendinger hænger danske Syrien-krigere ud, har også modtaget trusler. Så sent som i juli i år modtog bloggen dødstrusler fra en mand fra Odense, der flere gange har været i Syrien for at deltage i krigen. Han truede bloggens ejer direkte på livet og skrev, at han ville sørge for en halshugning, hvis han fandt frem til vedkommende. Syrienblog oplyser til Berlingske, at truslerne ikke er blevet politianmeldt.

Tilbage i oktober sidste år kom politiet hurtigt til Kösk Kebab og fik en forklaring fra Mohammad Mahfoud. På baggrund af den forklaring og andre vidner valgte Københavns Politi at rejse tiltale mod to personer med tilknytning til den islamistiske gruppe »Kaldet til Islam«, som konkret skulle have truet Mohammad Mahfoud. Gruppen blev landskendt i 2013, da de offentliggjorde en video fra Syrien, hvor islamisterne skød til måls mod portrætter af kendte danskere, blandt andre tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og Muhammad-tegneren Kurt Westergaard. Flere af gruppens medlemmer, hvoraf fire er efterlyst af politiet, er meldt dræbt i Syrien.

Berlingske kender identiteten på begge de to tiltalte i sagen om truslerne mod Mohammad Mahfoud. Den af de tiltalte, der er taget til Syrien, er blot 17 år. Den anden optræder på flere videoer fra »Kaldet til Islam« som en slags prædikant eller imam, hvor han udbreder gruppens salafistiske holdninger.

Han opholder sig angiveligt i Danmark og nægter sig skyldig i tiltalen. Det har ikke været muligt for Berlingske at komme i kontakt med ham.

Mohammad Mahfoud er som støtte for Assad-regimet en omstridt person i Danmark. Men han afviser, at han er Assad-regimets forlængede arm i Danmark.

»Vi modtager ikke penge fra regeringen i Syrien. Men jeg vil ikke lyve. Selvfølgelig har vi forbindelser og kontakter til regeringen dernede. Jeg er en slags forbindelse mellem Danmark og Syrien,« siger Mohammad Mahfoud, der undrer sig over, at man ikke kan køre sagen mod den ene person, hvor man har forkyndt tiltalen.

Helle Just, advokaturchef ved Københavns Politi Station Bellahøj, afviser, at politiet har opgivet sagen, efter det ikke er lykkedes at opspore den ene tiltalte.

»Sagen smuldrer ikke, fordi den bliver aflyst én gang. Politiet fortsætter med at forsøge at få fat på pågældende. Man kan ikke slippe for at blive retsforfulgt ved ikke at møde op i retten,« siger Helle Just og uddyber:

»Jeg kan godt forstå, at det kan være ubehageligt for offeret, at sagen bliver udskudt, men det er nu engang den mulighed, som vi har«.

Retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti kalder det »helt grotesk«, at sagen er udskudt på ubestemt tid:

»Der skal være nultolerance på det her område. Men må ikke true fredelige personer, som siger deres mening i Danmark. I den forbindelse er det klart en skærpende omstændighed, at den ene af de to tiltalte er i Syrien netop nu, hvor han formentlig kæmper side om side med islamister«.