Lennart Lajboschitz, der blev hovedrig på at sælge Tiger-kæden til kapitalfonden EQT, investerer nu i den fremadstormende samkørsels­tjeneste GoMore. »Det bliver en fantastisk investering,« siger Lajboschitz.

Tiger-rigmanden Lennart Lajboschitz køber sig ind i den danske iværksættersucces GoMore, som er en netbaseret tjeneste, der blandt andet tjener penge på at koordinere samkørsel i private biler.

Lajboschitz investerer og får en aktiepost i firmaet på cirka syv procent for et »pænt tocifret millionbeløb«, som han kalder det uden at ville komme tallet nærmere.

Berlingske møder Lajboschitz og GoMore-stifter Matias Møl Dalsgaard på Lajboschitz’ nye kontor i Kødbyen i København.

Bygningen, der tidligere husede et slagteri, er nu omdannet til et kreativt, åbent kontor, hvorfra Lajboschitz med sine folk arbejder med investeringer og forretningskoncepter, som er kommet til ham, siden han i 2012 solgte 70 procent af livsværket Tiger til den svenske kapitalfond EQT.

Salget indbragte ham omkring halvanden milliard kroner, som siden er sat i arbejde i så forskellige projekter som et folkekøkken i en nedlagt kirke på Vesterbro og en stor ejerandel i sikkerhedsfirmaet Certa, som drives af den tidligere PET-chef Jakob Scharf.

Et fantastisk potentiale

Nu kaster han sig meget begejstret ind i GoMore, som alene i Danmark har over 400.000 brugere og vokser hastigt. I alt har GoMore omkring en million medlemmer.

»Tallene er så store, at ethvert firma ville drømme om at være i kontakt med så mange mennesker. GoMore er et fantastisk firma med et fantastisk potentiale, og der er flere grunde til, at jeg er glad for at investere. For det første tror jeg, at det er en fantastisk god forretning, så det bliver en god investering for mig. Det andet er, at forretningsideen er centreret om deleøkonomi, som jeg synes er interessant, så jeg går også ind i projektet, fordi jeg gerne vil lære noget om det,« siger Lennart Lajboschitz og slår ud med armene.

Lennart Lajboschitz (th) bruger nogle af de mange millioner fra salget af Tiger-butikkerne til at købe sig ind i Gomore, et succesfuldt delebilskoncept, startet af Matias Møl Dalsgaard (tv).
Lennart Lajboschitz (th) bruger nogle af de mange millioner fra salget af Tiger-butikkerne til at købe sig ind i Gomore, et succesfuldt delebilskoncept, startet af Matias Møl Dalsgaard (tv). Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Ud over at være et virtuelt mødested for bilister, der mod betaling tilbyder et lift til folk, der for eksempel har brug for at komme til Aarhus fra København, samarbejder GoMore også med Leaseplan, der administrerer en af de største flåder af leasing-biler i verden.

Her er GoMores forretningsidé, at man som privatperson leaser en ny bil, og så lejer den videre ud til andre GoMore-brugere, når man ikke selv skal bruge bilen for derigennem at finansiere en væsentlig del af sin egen udgift til at have en leasing-bil.

Hele grundideen i GoMore handler om at udnytte ressourcerne bedre og køre flere sammen i samme bil.

For Lennart Lajboschitz handler det også om, at GoMore skaber menneskelige relationer.

»Det er antropologisk interessant, dét der foregår omkring GoMore. Altså, jeg bliver helt varm om hjertet, når jeg hører, at der var én til jul, der havde glemt sine julegaver, og så vender ham, der kører, om for, at vedkommende får sine julegaver med. Hvis GoMore kan være med til at udbrede sådan nogle relationer mellem mennesker, synes jeg, det er spændende, og jeg vil gerne lære mere om det,« siger Lennart Lajboschitz.

Sammen med aktieposten sætter Tiger-manden sig også ind i virksomhedens bestyrelse og får dermed også indflydelse på den retning, som virksomheden tager i fremtiden. Pengene fra Lajboschitz skal blandt andet bruges til at finansiere GoMores ekspansion ind på nye markeder, blandt andet Tyskland og Frankrig, fortæller Matias Møl Dalsgaard, der er en af de oprindelige stiftere af GoMore.

»Vi er meget langt fremme i Spanien, hvor vi har en halv million brugere og dermed er større, end vi er i Danmark. Men vi skal videre ud på nye markeder, og dér kigger vi på Tyskland, som er nye markeder for os, og der har vi også brug for de penge, som Lennart kommer med, til at komme i gang på,« siger Matias Møl Dalsgaard.

GoMore-stifteren Matias Møl Dalsgaard (th) fik Gomore-idéen, da han læste filosofi i Tyskland i 2005. Hans virksomhed er den mest succesfulde danske virksomhed, der arbejder med deleøkonomi.
GoMore-stifteren Matias Møl Dalsgaard (th) fik Gomore-idéen, da han læste filosofi i Tyskland i 2005. Hans virksomhed er den mest succesfulde danske virksomhed, der arbejder med deleøkonomi. Foto: Simon Skipper
Vis mere

Den unge iværksætter er imponeret over det, som Lennart Lajboschitz har skabt og håber at kunne lære af ham og bruge hans erfaringer fra Tiger i GoMores udvikling.

»Lennart byggede en succesfuld virksomhed meget hurtigt. Det tog godt nok over 20 år, men det er også blevet en meget stor virksomhed. Så alene det at have en at sparre med, som er gået gennem sådan en udvikling, er guld værd for os,« siger Matias Møl Dalsgaard, som også tror, at Gomore kan lære noget af det stærke Tiger-DNA, som har gjort, at detailvirksomhedens brand fungerer lige så godt i Danmark som i Japan.

Et menneskeligt brand

»Tiger har bygget et stærkt og meget menneskeligt brand op – først i Danmark og siden i udlandet – og har formået at holde fast i sin egen identitet, selv om virksomheden er vokset meget hurtigt. Det er ret imponerende, og det kan vi godt lære af. Det fornemmer jeg fra de samtaler, jeg har haft med Lennart undervejs, og som jeg glæder mig til at have mange flere af,« siger GoMore-stifteren.

Tiger-stifteren Lennart Lajboschitz (th.) og GoMore-stift­eren Matias Møl Dalsgaard hygger sig på Lajboschitz’ kontor i Kødbyen. Foto: Asger Ladefoged
Tiger-stifteren Lennart Lajboschitz (th.) og GoMore-stift­eren Matias Møl Dalsgaard hygger sig på Lajboschitz’ kontor i Kødbyen. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

GoMore og Lajboschitz har brugt investeringsbanken FIH Partners til at strikke den nye aftale sammen.

Ejerkredsen i GoMore tæller fire oprindelige stiftere, heriblandt Matias Møl Dalsgaard, samt en række private investorer, heriblandt venturefonden Seed Capital, serieiværksætteren Jesper Buch, som tjente penge på at stifte og siden sælge online-madtjenesten Just-Eat samt Jobindex-stifteren, Kaare Danielsen.