Svaner og ænder i dammen. Højt humør og endnu højere sol. Alt lod til at være en ganske normal forårssøndag i Valbyparken i går med børn, der skreg, og voksne, der nød en pilsner i skyggen af et træ.

Alt blev dog vendt totalt på hovedet, hvis man lod sin cykel trille lidt længere ind i parken. For nede i det bagerste hjørne blev man revet ud af virkeligheden og sendt tilbage i tiden: Til den mørke middelalder.

Valbyparken lagde nemlig græstæppe til Københavns årlige Middelaldermarked i går. Her havde masser af børnefamilier og andre mennesker mulighed for at opleve middelalderen, der ikke virkede spor grå og kedelig på en solrig søndag i grønne omgivelser.

1

Lige så snart entréen var betalt, og man kom ind på markedet, var det svært ikke at blive grebet af stemningen. For mens duften af grill, let brændt mad og heste langsomt kildede i næseborene, kunne man opleve mænd i ringbrynjer, hjelm og med våben samt kvinder og børn i kjole og kofte.

Autentisk

Netop autenticiteten på markedet er noget af det, man er mest stolt af, forklarer en af hovedmændene bag arrangementet, Dennis Fuller.

»Vi gør os meget umage med, at det hele ser så ægte ud som muligt, fordi vi tror på, at det er måden at lokke folk herud på,« siger han.

Derfor er de mange boder, hvor der kan købes alt fra hatte, smykker, værktøj og våben, også bygget rigtigt op som i middelalderen, uden plastic. Og det er medvirkende til, at begivenheden siden sin fremkomst bare er vokset, og Dennis Fuller forventer, at ca. 10.000 mennesker er gået gennem den store indgangs-port ind til markedspladsen alene i går.

Blandt de 10.000 var rigtig mange børn. Og de kunne høres, så snart man trådte ind på pladsen. For nede for enden af de lange stier med boder blev børnene nemlig slået. Ikke af en lærer eller af forældre. Ja, faktisk slet ikke af et menneske, men i stedet af en trold, som børnene kunne få lov at slås mod.

Nede ad stierne var der flere boder, der solgte den populære middelalderdrik, mjød. Midt under en snak om, hvordan det var brygget og en enkelt prøvesmagning, blev man pludselig revet tilbage til nutiden.

»Der kommer en ambulance. Træk ind til siden, der kommer en ambulance, der skal igennem,« blev der råbt af en sikkerhedsvagt.

Nogen må komme til skade

For det er ikke kun sjov og ballade på middelaldermarkedet. Eller jo, måske for gæsterne. Men der er folk, der – for at underholde de mange gæster – deltager i ridderturneringer og kampopvisning. Og nogle af dem er med fuld kontakt.

Det vil sige, at ridderne er iført rustninger, hjelme og alskens beskyttelse. Og udstyret med et sværd og et skjold gælder det så om at få modstanderen ned at ligge. Men med den slags udrustning siger det sig selv, at nogen må komme til skade en gang imellem, og Dennis Fuller forklarer, at det ikke er unormalt, at tre deltagere på én dag må et smut forbi samaritterne.

Hvis man ser kampene, er det heller ikke så svært at forstå. Et stød i halsregionen med skjoldet og et slag i knæhaserne med sværdet er blot nogle af de midler, ridderne bruger for at få modstanderen ned.

Middelaldermarkedet er også i fuldt sving i dag med ridderkampe og anden underholdning for både børn og voksne. Desuden kan skuespilleren Mishael Lopes Cardozo fra ’Game of Thrones’ også opleves, når han er der for at ’blive bedre til at kæmpe med sværd’, mens han rider på en hest, som han fortalte til BT, inden undertegnede igen vendte tilbage til nutiden ved at gå ud af den store port – og blive mødt af en væltet cykel.

Foto: Michael Roldhave
Vis mere

God stemning

Heino Christensen, 35 år, og Mia Madsen, 28 år, og sønnen Marco, Fjerritslev.

Hvorfor er I taget til Middelaldermarked?
»Det er super hyggeligt, og så er der en god stemning herude. De ting, du kan købe i boderne, er lidt anderledes end det, du kan finde på andre normale markeder. Derfor er vi her også for andet år i træk.«

Hvad er det bedste herude?
»Ridderturneringen var rigtig fed. Man blev sådan lidt fanget af det og fik næsten selv lyst til at være med.«

»Der er rigtig mange boder, hvor jeg bl.a.har fået den hér hajtand,« supplerer Marco.

Foto: Michael Roldhave
Vis mere

Spændende

Martin Jakobsen, 37 år, sammen med konen Katrine, deres to børn og et par venners barn, Hvidovre.

Hvorfor er I taget til Middelaldermarked?
»Det er anden gang, vi er her, og vi synes, det er rigtig hyggeligt, så vi har haft planlagt det i et par uger. Vi er herude med vores børn, og så har vi mødt et vennepar herude.«

Hvad er det bedste herude?
»Jeg kan godt lide, at der er skruet ned for konfettien og plasticen, og at de i stedet holder det så autentisk. Det er spændende at opleve folk, der kommer gående klædt ud i en masse forskelligt middelaldertøj.«

»Boderne med smykker og alle mulige forskellige ting fra middelalderen er også rigtig gode,« lyder det fra datteren Alma.

Foto: Michael Roldhave
Vis mere

Det er gennemført

Margit Nørgård-Edmund, 41 år, med sin mand og deres to børn, København S.

Hvorfor er I taget til Middelaldermarked?
»Vi har været på Bornholm, hvor børnene har set nogle ruiner, og så har de været lidt grebet af de gamle dage. Derfor er vi taget herud for at give børnene en oplevelse. Og det får vi også selv, fordi det hele er så gennemført.«

Hvad er det bedste herude?
»Der er mange muligheder for, hvad man kan lave, og det gør, at alle mennesker ikke er samlet på ét sted på samme tid.«

»Ridderturneringen var det sjoveste, fordi de sloges med sværd, og så vandt ham, jeg heppede på. Men han fik noget gift lige efter, så han døde,« siger sønnen Sebastian på seks år.