I stort set hele sit arbejdsliv har han været med i kampen for at standse strømmen af penge til verdens terrorister – ikke mindst siden den nu 48-årige jurist Jens Madsen i 2006 blev den hidtil yngste chef for Bagmandspolitiet (SØIK).

Fra 15. marts fortsætter Jens Madsen, der indtil maj i fjor var chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), kampen i samme spor, men nu hos Udenrigsministeriet – hvor han får til opgave at sætte en stopper for både international terrorisme og finansieringen af denne.

Tidligere har Jens Madsen hjulpet Udenrigsministeriet med at opbygge en efterforskningsenhed i Etiopien i stil med Bagmandspolitiet i Danmark.

Enheden fik til opgave at blokere finansiering af terror og ulovlige pengeoverførsler i det østafrikanske land. Financial Action Task Force (FATF) – den førende internationale enhed til at bekæmpe terrorfinansiering – kunne som resultat af bl.a. Jens Madsens arbejde herefter fjerne Etiopien fra sin liste over højrisikolande i 2014.

Konkret kommer Jens Madsen til at assistere den internationale koalition med at bekæmpe terrorbevægelsen Islamisk Stat i regionen omkring Jordan, Libanon og Irak.

Med et bidrag på 28,5 mio. kr. fra den danske regering opruster Udenrigsministeriet indsatsen i regionen for at befri flest muligt fra Islamisk Stats herredømme. Her får den tidligere PET-chef bl.a.til opgave at bidrage til at stoppe tilgangen af Syrienskrigere, forebygge ekstremisme og stoppe pengestrømmen til Islamisk Stat.

Exit fra PET i utide

Jens Madsen tiltræder sin nye stilling, efter at han siden maj sidste år er fløjet under offentlighedens radar.

Dengang kom han i søgelyset, da han forlod stillingen som øverste chef for PET efter blot halvandet år på posten. Det skete umiddelbart efter, at efterretningstjenesten blev kritiseret for sin rolle i politiaktionen under terrorangrebene i København 14. og 15. februar 2015.

Efterretningstjenesten var således blevet orienteret om, at gerningsmanden, Omar El-Hussein, var blevet radikaliseret under et fængselsophold og efter sigende parat til at tage til Syrien for at kæmpe. Herudover gik kritikken også på politiets manglende bevogtning af jødiske institutioner i København.

En flink leder

Selv om Jens Madsen kun nåede en fjerdedel ind i sin seksårige kontrakt med efterretningstjenesten, mener den tidligere PET-chef selv, at han skabte gode resultater i sit halvandet år i spidsen for organisationen.

Den opfattelse deler formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt. Ifølge Oxfeldt åbnede Jens Madsen efterretningstjeneste mere op for offentligheden, ligesom han lagde en anden ledelsesstil for dagen end sin forgænger, Jakob Scharf.

»Det er klart min opfattelse, at han var med til at skabe lidt mere ro derinde,« lyder det fra forbundsformanden.

Og ro var der brug for. Jens Madsen overtog en organisation, som var tydeligt mærket af en svækket tillid mellem medarbejdere og ledelse. Hans forgænger på posten var blandt andet blevet kritiseret af sine medarbejdere for et overforbrug på tjenesterejser og for en ledelsesstil drevet gennem frygt. Hvor medarbejderne under Jakob Scharf aldrig var i tvivl om, hvem der bestemte, var Jens Madsen mere demokratisk i sin ledelsesfacon. På godt og ondt: »Måske var han i virkeligheden for flink til at drive en moderne offentlig virksomhed,« siger en anonym kilde, som var tæt på Jens Madsen i hans tid som chef for Bagmandspolitiet.

Vedkommende peger dog samtidig på, at Jens Madsen var enormt kompetent i sit arbejde. Det understreges bl.a. af, at han stod i spidsen for den afdeling, som fik erhvervsmanden Stein Bagger idømt syv års fængsel, efter han blev kendt skyldig for svindel for 831 mio. kr. i forbindelse med krakket i virksomheden IT Factory.

Privat har Udenrigsministeriets nye spydspids mod terroristernes finansiering en fast samlever, som han har tre børn med.