Der bliver ikke ændret på regeringsgrundlaget, lyder den klare besked fra Thorning til SFs nye formand. Men Annette Vilhelmsen er under pres fra sine egne i SFs bagland.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) satte hårdt mod hårdt, da hun i går tog hul på to dages politiske drøftelser med SFs nye formand, Annette Vilhelmsen, på Marienborg, skriver Berlingske.

Hvis Vilhelmsen følte sig flyvende efter lørdagens jordskredssejr over Astrid Krag, så blev hun hurtigt hevet ned på jorden af Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon (S). Punkt for punkt, hvor Annette Vilhelmsen har udfordret regeringsgrundlaget under den fem uger lange formandsvalgkamp i SF, blev hun afkrævet svar på sine holdninger.

Det gjaldt bl.a. Vilhelmsens ønsker om en konjunkturafhængig dagpengeperiode, et opgør med de nuværende regnemodeller i Finansministeriet og en anerkendelse af Palæstina som selvstændig stat. Udmeldinger, som har vakt dyb bekymring hos statsministeren, og som hun kun er parat til at acceptere ét svar på. Nemlig, at Vilhelmsen slår en streg over de udmeldinger, og at hun dropper sine planer om, at »udfordre« regeringsgrundlaget, erfarer Berlingske.

- Det er sådan, at når man sidder i regering, er man tre partier, som er forskellige, men alle tre skal bakke op om de beslutninger, vi træffer. Alle tre partier skal selvfølgelig stå på mål for regeringsgrundlaget, sagde Helle Thorning-Schmidt, da de to formænd holdt et kort doorstepmøde, inden forhandlingerne gik i gang.

At der var tale om meget mere end en hyggevisit blev understreget af, at Annette Vilhelmsen fik assistance af tidligere SF-formand Holger K. Nielsen, der dukkede op på Marienborg som en anden joker. Det satte en tyk streg under alle forlydender om, at Holger K. Nielsen er på vej til at gøre et bemærkelsesværdigt comeback i toppen af dansk politik og erstatte Thor Möger Pedersen som højre hånd for SFs formand. Det betyder, at alle SFere, som har været med til at opbygge den tætte S-SF alliance forud for sidste valg, formentlig bliver sendt ud af de to regeringsudvalg – koordinationsudvalget og økonomiudvalget – som træffer de vigtigste beslutninger i regeringen. Partitoppen hos Socialdemokraterne og de Radikale skal med andre ord genopbygge relationerne til SFs top, og det er ikke mindst derfor, at Thorning har insisteret på, at der afsættes to dage til forhandlinger. Statsministeren vil være sikker på, at SFerne tager hele regeringsgrundlaget i ed og vil ikke give dem nogen indrømmelser til gengæld. For kan SF ikke lide lugten i regeringen, så kan de bare forlade den. Der er nye folk i spidsen for SF, og Socialdemokraterne og de Radikale skylder dem ingenting, lyder deres ræsonnement.

At der ikke gives ved dørene på Marienborg kan blive et problem for Annette Vilhelmsen. Efter det klare formandsvalg presses hun samtidig af sine støtter i SF, som forventer, at hun kan trække partiet mere til venstre. Heriblandt Hans Winther, som efter formandsskiftet har erstattet Villy Søvndal som medlem af SFs magtfulde landsledelse. Han kræver en løsning under finanslovforhandlingerne for de mange mennesker, som står til at miste deres dagpenge.

- Jeg synes, at det er helt utåleligt at forestille sig, at der er over 20.000 mennesker – måske endnu flere – som mister deres eksistensgrundlag, hvis vi ikke gør et eller andet, siger Hans Winther.

På den anden side står Krag-støtterne, der har kæmpet for at forvandle SF til et regeringsdueligt parti.

- Jeg forventer ikke, at der bliver ændret på regeringsgrundlaget. Vi er i en fase i SF lige nu, hvor vi har tærret en smule på vores partnere i regeringen. Det betyder ikke, at man skal lægge sig fladt ned. Men det er nok tid til at være lidt ydmyge, smøge ærmerne op og lave nogle politiske resultater, siger Emilie Turunen, europaparlamentariker og medlem af landsledelsen.

En smule ydmyghed fra SFs side vil formentlig blive hilst velkommen af den radikale leder, Margrethe Vestager, der i går kom hjem fra IMFs årsmøde i Tokyo, og som i dag tilslutter sig forhandlingerne på Marienborg. Blot for som Thorning, at forsikre sig om, at SF bakker op om hele regeringsgrundlaget. Lykkes det, vil der komme en lille ministerrokade i morgen, hvor Annette Vilhelmsen ventes at blive ny erhvervsminister og Holger K. Nielsen ny skatteminister. Men først skal SFs nye formand lige bevise, at hun mestrer den politiske disciplin at trække i land.

- Afventer hvid røg fra hvid bygning, som Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke skrev på twitter i går.