Ugebladet Se og Hørs overvågning af danske toppolitikere kunne have fået fatale konsekvenser, hvis de dybt fortrolige oplysninger om politikernes kreditkort-transaktioner var havnet hos fremmede magters efterretningstjenester eller i hænderne på terrorister.

Det mener tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Nye oplysninger i Se og Hør-skandalen viser, at mindst 86 danskere er blevet overvåget af ugebladet i perioden 2008 til slutningen af 2011. Det viser en del af sagens materiale, som BT har gennemgået.

Og lørdag fortæller BT, at Se og Hør via bladets særlige kilde i Nets, modtog både oplysninger om kreditkorttransaktioner, CPR-numre og adresser på flere af Danmarks toppolitikere, herunder Dansk Folkepartis tidligere leder Pia Kjærsgaard, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), daværende oppositionsleder Helle Thorning-Schmidt (S), tidligere justits- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og tidligere udenrigsminister Lene Espersen (K).

Flere af disse personer var enten konstant eller i perioder - mens Se og Hørs overvågning fandt sted - beskyttet af PET, fordi de kunne være truede. Og de oplysninger, som Se og Hørs kilde sendte til bladets journalister, ville være guld værd for ondsindede fremmede magter eller terrorister, vuderer Hans Jørgen Bonnichsen:

- I et terror- eller attentat-perspektiv så vil man med de her oplysninger hurtigt kunne gå ind og fastlægge de overvågedes vaner. Hvis man for eksempel kan se, at en person hver anden weekend opholder sig i sit fritidshus, så vil man være i stand til at lave en ret præcis planlægning, når man kender en persons vaner. Det kan man så knytte sammen med nogle observationer, og dermed er man styrket og kan agere langt mere professionelt, siger Bonnichsen til BT.

Han siger, at både mulige terrorister eller fremmede efterretningstjenester ville modtage en person, der kunne levere den slags oplysninger, med ‘åbne arme’.

Dels er oplysningerne nyttige, hvis man ønskede at gennemføre et angreb mod en politiker, for eksempel når denne troede sig sikker under en ferie, men adgang til toppolitikeres kreditkorttransaktioner kunne også give følsomme oplysninger, der ville gøre det muligt at udsætte en politiker for afpresning.

- Det giver fremmede magter nogle muligheder for at finde ud af, om der er nogle svagheder i beslutningtagerens dispositioner, som man vil kunne bruge til afpresning, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Lene Espersen og Brian Mikkelsen siger begge til BT, at de er ‘chokerede’ over, at de er blevet overvåget. Og de finder det særligt skærpende, at det skete, mens de bestred politiske topposter.

- Jeg håber, at det her får konsekvenser for de ansvarlige, for det er helt uacceptabelt, at man på den måde sådan Stasi-snager i, hvad andre folk gør, siger Lene Espersen.

Hun mener, at det er særligt bekymrende, at det ubesværet var muligt at følge selv muligt truede politikere.

- Som minister er man nogen gange steder, hvor offentligheden ikke ved noget om det. Det ville være et kæmpe scoop for terrorister at kunne slå en dansk minister ihjel. Jeg har også haft perioder, hvor jeg er blevet beskyttet af PET. Der er en grund til, at der bliver taget sikkerhedsforanstaltninger, siger Lene Espersen til BT.