Indien stod selv bag våbennedkastning, hævder den terror-mistænkte dansker Niels Holck og den britiske våbenhandler Peter Bleach.

I København sidder to mænd, der har stået overfor truslen om dødsstraf i Indien.

Niels Holck var millimeter fra at blive udleveret af justitsminister Lars Barfoed, anklaget for medvirken til terror i Indien, mens Peter Bleach har tilbragt otte år i Indiens mest berygtede fængsel, hvor han blev torteret og udsat for mishandling. Dømt til fængsel på livstid.

Holck og Bleach møder BT forud for premieren i næste uge på dokumentarfilmen ’Våbensmuglingen’, der opruller de to mænds næsten utrolige historie, der er som taget ud af en spionthriller.

Den danske våbennedkaster Niels Holck (tv.) møder den tidligere våbenhandler Peter Bleach i København. I 1995 kastede de våben ned til den indiske organisation Ananda Marga, men det var i virkeligheden et komplot styret af Indien og godkendt af britisk efterretningsvæsen, hævder de to mænd.
Den danske våbennedkaster Niels Holck (tv.) møder den tidligere våbenhandler Peter Bleach i København. I 1995 kastede de våben ned til den indiske organisation Ananda Marga, men det var i virkeligheden et komplot styret af Indien og godkendt af britisk efterretningsvæsen, hævder de to mænd. Foto: Christian Liliendahl
Vis mere

Og historien er måske langt fra slut. Det, offentligheden hidtil har fået at vide, er, at Niels Holck og Peter Bleach i december 1995 indkøber fire ton Kalashnikov-rifler, pistoler, håndgranater, raketstyr og ammunition og kaster dem ned til ’oprørsgruppen’ Ananda Marga i den kommunistisk styrede delstat Vestbengalen.

Ved en mellemlanding bliver de fem besætningsmedlemmer samt våbenhandleren Peter Bleach anholdt af indisk politi, mens Niels Holck når at flygte.

I Indien står Bleach foran en dødsstraf, men ender med livsvarigt fængsel, og det samme risikerer Niels Holck, der imens er flygtet tilbage til Danmark på falsk pas under dæknavnet Kim Davy.

Nervekrig

Til BT fortæller Niels Holck i dag, at det var folk fra den indiske spiontjeneste CBI og et fremtrædende medlem af det indiske parlament, der hjalp ham under flugten.

Altså repræsentanter for de samme indiske instanser, der senere i årevis har forsøgt, at få Holck udleveret til retsforfølgelse i Indien.

For i årene efter Holcks hjemkomst udspiller sig en diplomatisk nervekrig mellem Indien, der forlanger Holck udleveret, og skiftende danske ministre.

I 2002 fastslår Lene Espersen, at Holck ikke vil blive udleveret, og Indien svarer igen med sanktioner. Men i 2010 giver justitsminister Lars Barfoed pludselig grønt lys for udlevering af den danske våbennedkaster. Både byret og senere Landsretten erklærer Lars Barfoeds beslutning for ugyldig.

Holck kan ikke kan udleveres, fordi han risikerer tortur i Indien.

I dag står både Holck og Bleach frem med nye oplysninger, hvor de forklarer, at de har været brikker i et beskidt politisk dobbeltspil. Ofre for løgn og bedrag fra regering og myndigheder i både Indien, Storbritannien - og Danmark.

- Al fokus har hidtil været på Niels og mig, men i virkeligheden handler det om regeringer, der har rottet sig sammen, og nu dækker over sandheden, hævder Peter Bleach, da BT møder ham og Holck på et hotel ved Peblingesøen i København

- Den indiske regering, ville have våben leveret til oprørsgrupper (i Vestbengalen), så den centrale regering kunne gribe ind overfor den kommunistiske delstatsregering. Og den engelske regering og den danske regering hjalp med den plan. Det er jo vanvid. Vi lever i et vestligt demokrati med lov og orden. Men politikerne er sluppet af sted med det, siger Peter Bleach.

Niels Holck har hele tiden hævdet, at han kastede våben ned til den indiske ngo Ananda Marga, så de kunne forsvare sig mod angreb fra den kommunistiske regering, som han mener var totalitær og stalinistisk.

- Ananda Marga var en torn i øjet på kommunisterne, fordi de havde opbygget en række projekter i landsbyer i Purulia, der fungerede og havde fremgang og velstand. I modsætning til resten af regionen, siger Niels Holck, der gennem sit lange ophold hos Ananda Marga knyttede tætte personlige bånd til folk i det område, hvor organisationen drev hospitaler, skoler og universiteter i en række landsbyer, der jævnligt blev angrebet af delstatsregeringens berygtede ’gundas’, en slags civile dødspatruljer.

Tortureret til døde

- Jeg har hentet indiske venner i fængslet, der var tortureret til døde. Det var mine brødre og søstre fra Ananda Marga. Tre af dem blev brændt levende og fik stukket deres øjne ud. På et tidspunkt blev en hel konvoj stoppet, de slæbte folk ud af bilerne, og sytten mennesker blev skudt ned med koldt blod, fortæller Niels Holck, der afslører, at det ikke var svært at overtale ham til at skaffe våben til Ananda Marga, som han mente skulle bruges som selvforsvar, men at det ikke var ham, der fik ideen.

Det var den fremtrædende indiske parlamentariker, antikommunisten Pappu Yadav, der var venligt stemt overfor Ananda Marga.

- Pappu Yadav havde tidligere henvendt sig til den indiske premierminister, der støttede Kongres-partiet, og sagt, at de blev nødt til at gøre noget mod delstatsregeringen og deres dødspatruljer, fortæller Niels Holck, der kom i kontakt med våbenhandleren Peter Bleach gennem en dansk forretningsmand med internationale forbindelser.

- Før jeg mødte Niels talte jeg med Peter Hæstrup, en dansk forretningsmand i England, der bad mig skaffe våbnene, siger Bleach, der også arrangerede et fly fra Letland med russisk besætning.

Samtidig hævder Peter Bleach, at han gjorde det, han altid gjorde, når han handlede med våben.

- Jeg orienterede det engelske efterretningsvæsen, som skulle godkende mine handler, mod at de blev informeret.

Telefaxen, der dokumenterer, at Peter Bleach underrettede det britiske efterretningsvæsen om Holcks hemmelige våbentransport fire måneder før, den fandt sted.
Telefaxen, der dokumenterer, at Peter Bleach underrettede det britiske efterretningsvæsen om Holcks hemmelige våbentransport fire måneder før, den fandt sted. Foto: Christian Liliendahl
Vis mere

- Special Branch sagde til mig, at det var i orden med våbentransporten, og at de gerne ville have de våben leveret i Indien. Jeg talte med dem om det ved tre forskellige lejligheder. Og de informationer gik videre til Indien, siger Bleach, der har skriftlig dokumentation for dele af sine påstande.

Fax reddede Bleach

- Det her stykke papir har reddet mit liv, siger han og viser en telefax, skrevet i august 1995, sendt til den engelske sikkerhedstjeneste.

Her står, at Bleach er ved at arrangere en hemmelig våbentransport til Indien via nogle danskere.

Faxen er sendt til DESO (Defence Export Service Organisation) i Yorkshire, der er en del af det britiske forsvarsministerium.

Det betyder, at det engelske efterretningsvæsen på forhånd kendte til Holcks våbennedkastning. Og at de stiltiende havde godkendt den.

Og Peter Bleach siger til BT, at hans kontakt i DESO også informerede PET i Danmark.

- Det man må forstå, er, at Niels reelt var hyret af Indiens regering, og det hele handlede om, at destabilisere kommunisterne i Vestbengalen, så den indiske regering havde en undskyldning for at fjerne dem. Alt andet siden har været et forsøg på at skjule det faktum.

Niels fik skylden i Danmark, og jeg fik skylden i England, siger Bleach der selvom han siger, at han informerede MI5 og MI6, måtte bløde med otte års fængsel i Indien, fordi de britiske myndigheder vendte ryggen til ham.

Først i 2003 fik Tony Blair forhandlet ham ud af fængslet.

- Da jeg kom for retten i Indien, nægtede MI5 et hvert kendskab til mig. Derfor blev jeg dømt. De sendte endda en agent i retten (Stephen Elcock, Special Branch. red.), der aflagde falsk forklaring med dokumenter, der var blevet ændret og forfalsket, hævder Peter Bleach, der i dag har både de originale og de forfalskede dokumenter. Disse dokumenter har BT set i forbindelse med denne artikel.

Stadig eftersøgt

63-årige Peter Bleach er i dag hotelmanager i England, men søger stadig officiel anerkendelse af sin rigtige rolle i sagen. Niels Holck er stadig eftersøgt af Interpol, og vil blive anholdt og udleveret til Indien, hvis han sætter sine ben udenfor Danmarks grænser:

- Peter måtte lide otte år i fængsel, fordi hans regering svigtede ham, og jeg er dømt uden retssag. Og imens har PET og politikerne hele tiden kendt til sagens rette sammenhæng. Kan du forestille dig, hvordan det er at have vidst det her i 14 år, og ikke kunnet sige det, fordi jeg ikke kunne risikere at pisse nogen af, siger Niels Holck.

Men hvorfor har du ikke sagt det her før nu?

- Fordi det eneste sted i verden, jeg er sikker, det er jo her i Danmark. Og man pisser ikke i sin egen rede.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra daværende justitsminister Lars Barfoed.

Dokumentarfilmen ’Våbensmuglingen’ har premiere 4. juni i mere end 40 biografer over hele landet.