Ny udstilling undersøger, hvorfor nogen mennesker vælger at gå i døden for det, de tror på.

København: Det har skabt stor forargelse og debat, at udstillingen "Martyrmuseum" torsdag eftermiddag åbner på teateret Sort/Hvid i København.

Forargelsen skyldes, at kunstnergruppen The Other Eye of The Tiger på teateret udstiller billeder af blandt andre terroristerne fra angrebet 11. september 2001 i USA side om side med andre historiske personer, der er gået i døden for deres overbevisninger.

Men på teateret forstår kunstnerisk direktør Christian Lollike ikke postyret over udstillingen.

- Jeg synes, kritikken har været helt ude af proportioner. Det er et helt legitimt oplysningsprojekt, der handler om at undersøge, hvordan det her martyrbegreb er blevet brugt gennem tiderne og i forskellige kulturer. Det er vigtigt, siger Lollike.

Han har store forventninger til åbningen torsdag.

- Vi håber, det bliver godt modtaget. Forhåbentlig kommer der rigtig mange forskellige mennesker.

- Jeg tror, de fleste mennesker kender til fascinationen af mennesker, der vil gå i døden for en større sag. Det er på en eller anden måde altid både uforståeligt og fascinerende. Det er den fascination, der har sat det hele i gang, forklarer han.

Kulturminister Bertel Haarder (V) har været blandt de forargede. Han mener, at udstillingen ligestiller frihedskæmpere og terrorister. Andre er gået så langt som til at politianmelde udstillingen for at opfordre til terror.

Men for Christian Lollike handler udstillingen om noget helt andet.

- Det har været overraskende at se, hvor mange der har en fast forestilling om, hvad en martyr er. Jeg tror, vi kan ændre deres billede.

- Udstillingen handler for mig om at undersøge, hvad en martyr er. Hvordan bliver nogen udråbt som martyr? Hvorfor? Og af hvilke grunde? Det er fascinerende, siger han.

Udstillingen åbner med en fernisering torsdag klokken 15.

/ritzau/