Seniorjobordningen bør helt afskaffes. Det er meldingen fra den borgerlig-liberale tænktetank CEPOS, efter tal fra Beskæftigelsesministeriet ifølge Jyllands-Posten viser, at langt flere vil have krav på et seniorjob end forventet.

- Det er bekymrende, at Beskæftigelsesministeriet vurderer, at endnu flere end først antaget kommer på seniorjob. De seneste par år har kommunerne reduceret deres medarbejderstab med cirka 25.000 personer for at rationalisere, men samtidig bliver de tvunget via loven til at ansætte seniorer, der er over 55 år, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS, der dermed er på linje med Michael Ziegler (K), der er formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).

Ministeriet vurderede før jul, at antallet af personer i såkaldte seniorjob ville nå op på 1.080 i løbet af 2013, men nu lyder forventningen i stedet på fire gange så mange. Kommunerne har pligt til at skaffe job til personer, der falder ud af dagpengesystemet, få år før de kan komme på efterløn.

Men ifølge Mads Lundby Hansen betyder ordningen, at effektive medarbejdere i kommunerne afskediges og erstattes af mindre produktive seniorer, som bliver ansat udelukkende fordi, de er over 55 år og med i efterlønsordningen.

- Kriteriet for at blive ansat i kommunerne bør være, at man er velkvalificeret til jobbet. Ikke at man er over 55 år og tilmeldt efterlønsordningen. Ordningen modarbejder i den grad kommunernes bestræbelser på at blive mere effektive, fordi den reelt betyder, at man erstatter mere effektive medarbejdere med mindre effektive medarbejdere. Derfor bør seniorjobordningen afskaffes så hurtigt som muligt, siger cheføkonomen.

Han henviser således til, at seniorerne har klaret sig ganske udmærket gennem krisen.

- Fra 2008 og frem til i dag har seniorerne mellem 55 og 64 år faktisk øget deres beskæftigelsesgrad. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort i denne uge. Det står i kontrast til de unge, der har reduceret deres beskæftigelsesgrad. Det underbygger, at virksomheder har brug for erfaren arbejdskraft, som netop seniorerne repræsenterer. Også af den grund er seniorjobordningen overflødig, siger Mads Lundby Hansen.

Socialdemokraterne fastholder, at ordningen er god.

- De risikerer at afslutte livet på arbejdsmarkedet på en rigtig trist måde. Nu hjælper vi mange mennesker i den situation, og det, synes jeg, er godt, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) til Jyllands-Posten.

Han lover, at kommunerne får dækket de ekstra udgifter til seniorjob.

Michael Ziegler vurderer ifølge Jyllands-Posten, at der mindst mangler en halv milliard kroner, hvis antallet af seniorjob ender på 4.000 og ikke de antagede 1.080.