75.000 pædagogiske medarbejdere har i gennemsnit 14 sygedage om året. Løsningen er bedre ledelse i institutionerne, mener tænketank

Sygedage har de fleste. Men når det gælder pædagoger, pædagogmedhjælpere og pædagogiske ledere i det kommunale er antallet af sygedage højt. Det skriver Berlingske.

I 2011 lå sygefraværet for det pædagogiske personale i gennemsnit på 14 dage per ansat. Til sammenligning har folkeskolelærere 10 dages fravær om året.

Men der er meget stor forskel på, hvor stort sygefraværet er rundt omkring i kommunerne.

Det viser et nyt notat lavet af den liberale tænketank CEPOS baseret på sygefraværsstatistik fra det Fælleskommunale Lønkontor.

I bunden af statistikken ligger Læsø med 3,4 sygedage, mens Ishøj topper med 19,5.

- Tallene viser, at sygefraværet blandt det kommunalansatte pædagogiske personale er højt. Et så højt sygefravær er både omkostningsfuldt for samfundet og risikerer at føre til forringet kvalitet af vores dagtilbud, fordi børnene oplever mange udskiftninger i personalet, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein fra CEPOS til Berlingske.

Ishøj er den kommune, der har det højeste sygefravær blandt det pædagogiske personale. Og her er man klar over, at 19,5 sygedage er alt for mange.

- Det er for meget. Så det er klart noget, der skal nedbringes. Der kan være mange forklaringer på, hvorfor det er så højt. Derfor undersøger vi lige nu, hvor der skal sættes ind, siger borgmester Ole Bjørstorp (S).

Og det gør de klogt i, mener Peter Munk Christiansen, professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

De fleste kommuner har nemlig en presset økonomi, og det får mange kommuner til at sætte ind mod sygefraværet.

- Sygefraværet i kommunerne er meget dyrt. Så det giver god mening at fokusere på det. Og det er der også en del kommuner, der er begyndt på. Det er dyrt, når en børnehave for eksempel skal erstatte en pædagog med en vikar, siger Peter Munk Christiansen.

Men hvorfor er pædagogerne mere syge?

Hos BUPL mener man, at årsagen er flere års politisk pres på området.

- Igennem en del år har vi set massive nedskæringer. Hver gang kommunerne har kigget på budgetter, er det gået ud over området. Der bliver færre til at tage sig af børnene. Og det har betydning for arbejdsmiljøet og giver flere sygedage, siger Birgitte Conradsen, næstformand i BUPL.

Et andet sted, hvor sygefraværet tidligere var alt for højt, er i Holbæk Kommune. Ikke kun blandt pædagogisk personale, men også blandt kommunens øvrige medarbejdere.

Derfor satte kommunen fokus på sygefravær gennem et fem millioner kroner dyrt projekt.

Det indebar blandt andet efteruddannelse til alle kommunens ledere, men også en ny fraværspolitik, hvor medarbejdere indkaldes til samtale, hvis de har været væk i for lang tid.

- Det var medarbejderne lidt betænkelige ved. Men udgangspunktet er, at lederen skal få medarbejderen tilbage i arbejde, siger Hans Søie, der er kommunaldirektør i Holbæk.

Indsatsen har også givet resultater. Sygefraværet blandt det pædagogiske personale er faldet med 40 procent fra 2007 til 2011, og kommunen har samlet sparet 14 millioner på at skære sygefraværet i kommunen ned.

Men det betyder ikke, at der er blevet ansat flere pædagoger i kommunens daginstitutioner:

- Medarbejderne ville hellere have, at vi brugte pengene på flere hænder. Men havde vi gjort det, var vi blevet nødsaget til at lave forringet service andre steder i kommunen, siger Hans Søie.

I CEPOS’ notat er konklusionen, at det er afgørende for sygefraværet, om lederne formår at motivere medarbejderne, og om de tør tale med medarbejderne om sygdom på arbejdspladsen.

- De kommuner, som jeg har talt med, har næsten alle peget på, at det høje sygefravær er udtryk for et ledelsesproblem, siger tænketankens chefkonsulent Mia Amalie Holstein.

- Og mange kommuner har erfaret, at hvis man i indsatsen mod et højt sygefravær sætter fokus på god ledelse, så reducerer man fraværet.

Og det er BUPL og Holbæk Kommune helt enige i.

- Ledelse har enormt stor betydning. Der kan være institutioner, der har samme normering, men hvor tingene fungerer helt forskelligt på grund af ledelsen, siger Birgitte Conradsen fra BUPL.