Når temperaturerne kan ryge helt op på 35 grader i Sønderjylland i weekenden, er det den højeste måling i næsten 23 år, og huden bliver skoldet i løbet af ingen tid. Med den høje varme følger en usynlig dræber - nemlig de kræftfremkaldende uv-stråler, som er ekstremt høje lige nu.

Mange danskere ser frem til weekends meget varme vejr. Men solens stråler skal nydes i små doser, for de indeholder de farlige uv-stråler. Uv-indekset kan i weekenden lande på den skyhøje værdi 7, oplyser DMI, der i en artikel på deres hjemmeside har overskriften 'Kræftfremkaldende dage forude'. Det er ikke en uv-værdi, vi ser hvert år herhjemme, og med så høje tal skal der meget kort tid i middagssolen til, før huden bliver skoldet:

»Ved et uv-indeks på 7 er gennemsnitlig dansk hud skoldet på 20-25 minutter i middagssolen. Og selv midt på formiddagen og sidst på eftermiddagen kommer rødmen snigende på blot en time,« siger DMI's uv-ekspert Paul Eriksen.

Både hud og øjne tager skade af uv-stråler, og man kan i yderste konsekvens udvikle hudkræft eller grå stær. Ifølge cancer.dk er danskernes risiko for at få kræft, inden de fylder 75, rent faktisk blevet tredoblet siden starten af 1970'erne, skriver DMI.

Herunder kan du se DMI's grafik over de forskellige slags stråler, der kan forekomme i solen:

Den bedste måde at beskytte sig mod de farlige uv-stråler er at søge skygge eller bruge dækkende tøj, solbriller og selvfølgelig solcreme.

Voksne skal bruge en stor håndfuld solcreme, der svarer til 30-40 gram, for at beskytte sig mod solen. Bruger du for lidt creme, svarer det til at bruge en solcreme med mindre faktor, og selvom du har smurt dig ind i solcreme, er det stadig farligt at opholde sig i solen for længe.

For de fleste danskere er en solcreme med faktor 15 til voksne og faktor 25 til børn tilstrækkelig i normalt sommervejr. Men når uv-strålerne i disse dage bliver ekstra høje, er det en god ide at vælge en vandfast solcreme på faktor 30, oplyser apotek.dk.