I løbet af de første 17 dage i oktober er antallet af svine-MRSA-smittede danskere steget med 110 - svarende til knap syv nye tilfælde om dagen.

Det viser tal fra Statens Serum Institut, som Radio24syv har gennemgået med to af landets førende professorer i mikrobiologi.

Og med den smittefrekvens vil der komme cirka 2.500 nye MRSA-tilfælde det næste år. Det fortæller professor i mikrobiologi og overlæge ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos:

»Det ser ud som om, at der er en trend i det her. Og det tyder på, at det ikke har kulmineret endnu og at vi stadig ser en stigning, for der er også sket en stigning i de foregående måneder. Så på den måde passer oktober-tallene meget godt ind i den store sammenhæng,« siger han til programmet Reporterne på Radio24syv.

Og de syv danskere, der gennemsnitligt bliver smittet med svine MRSA hver dag, er kun toppen af isbjerget, fortæller ledende overlæge og professor ved klinisk mikrobiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Svend Ellermann-Eriksen:

»Der vil være mange flere, som vi ikke har opdaget. Vi undersøger kun dem, der er i kontakt med hospitalsvæsnet. Resten ved vi ikke noget om,« siger han til Radio24syv.

Hvis smittefrekvensen fortsætter som nu - med 2.500 potentielt nye smittede det næste år - vil vi mærke en stor belastning på det danske sundhedsvæsen, mener Svend Ellermann Eriksen:

»Hver gang en patient kommer ind, skal han isoleres på en enestue. Derudover skal der også bruges ekstra remedier, så det koster flere penge. Og det tager længere tid. Det er en belastning af et hospitalssystem, der i forvejen er belastet,« siger han.

Et andet problem ved en stigning i smittefrekvensen vil ifølge Hans Jørn Kolmos være, at vi vil se flere MRSA-smittede, som ikke har direkte kontakt til svinestaldene.

»Det er et problem, fordi det fører til en større spredning, og fordi bakterien i større og større udstrækning vil vende sig til mennesker,« siger Hans Jørn Kolmos.

3. juni i år lancerede fødevareminister Dan Jørgensen (S) en fempunktsplan, der skal begrænse svine-MRSA til staldene. Ifølge denne plan skal smitten fra stalddøren til det omgivende samfund bremses blandt andet ved obligatorisk håndvask og tøjvask for alle, der arbejder med grise.

Og selv om vi skal tage den plan meget alvorligt, er det slet ikke godt nok, mener Hans Jørn Kolmos.

»Det er et vigtigt grundlag, men vi bliver nødt til også at se på smitteudbredningen i svinestaldene. Alt andet er lappeløsninger. Vi stopper smittespredningen ude i staldene ved først og fremmest at undersøge hvor udbredt smittet er i toppen af avlspyramiden. Lige nu ved vi jo ikke engang hvor smitten sker,« siger han til Radio24syv.

Radio24syv har uden held forsøgt at få en kommentar fra fødevareminister Dan Jørgensen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er fire danskere døde på grund af MRSA-bakterien fra 2012 til maj i år.