Syv alvorlige øjenskader: Batteri eksploderede i ansigtet på 19-årig

Syv mænd eller drenge risikerer at miste synet på det ene øje efter omgang med fyrværkeri nytårsaften, heriblandt en tiårig. I alt pådrog 73 danskere sig skader.

Syv danskere risikerer at miste synet på det ene øje efter omgang med fyrværkeri, og det er færre end i de seneste år.

»For et år siden var det otte, og året før ni. Omkring årtusindeskiftet var vi helt oppe på 25 til 30,« siger John Thygesen, der er overlæge på Region Hovedstadens øjenafdeling på Glostrup Hospital.

Han tilføjer, at de syv personer alle er mænd eller drenge.

Syddanmark er den region med flest »alvorlige øjenskader«, der dækker over et flækket øje, alvorlige blødninger i øjet, eller hvis øjenhulen er gået i stykker.

»Her er tre yngre mænd blevet indlagt. En 15-årig blev ramt af raket i øjet og fik revet sin regnbuehinde af, og en 26-årig blev ramt af en raket, han selv havde antændt, som har givet forbrændinger og blødninger,« fortæller John Thygesen.

Værst gik det dog for den tredje, en 19-årig mand, der fik hul på øjenhulen og massive blødninger i øjet, da et batteri eksploderede i ansigtet på ham.

Den yngste af de syv finder man på Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland, hvor en tiårig dreng fra Herning er blevet opereret, fordi hans storebrors ulovlig krysantemumbombe eksploderede i ansigtet på ham.

Flere fingre sprængt af: Kanonslag gik af i hånden

»Det kunne have gået meget værre. Krysantemumbomber er jo livsfarlige og er beregnet til en sikkerhedsafstand på 50-100 meter. De er kun beregnet til at blive affyret af professionelle fyrværkere. Drengens ene øje flækkede, og han fik forbrændinger på kroppen,« fortæller John Thygesen.

Den ældste af de syv er en 68-årig mand, der ligesom den tiårige fik flækket sit øje, da en raket, han selv antændte, eksploderede i ansigtet på ham. Den ældre mand er nu indlagt på øjenafdelingen i Aalborg.

I Region Hovedstaden var der to alvorlige øjenskader: En 18-årig mand fik blødninger i sit ene øje efter at have antændt et kanonslag, som han havde fundet på gaden, og endelig blev en 29-årig mand ramt af en raket, som han havde fået af en person, han ikke kender. Straks ved antændelsen fik han raketten direkte op i ansigtet, som resulterede i blødninger i øjet.

Kun øjenafdelingen i Region Sjælland slap for alvorlige øjenskader nytårsaften og nat.

I alt pådrog 73 danskere sig skader fra klokken 20 nytårsaften til klokken 6 nytårsmorgen – fra forbrændinger og skader på hænder til øjenskader. Med 49 fyrværkeriskader fandt langt de fleste sted i Region Hovedstaden.

»Det svarer nogenlunde til det, vi oplevede sidste år,« siger Christian Svane, læge og vagthavende i regionen, til dr.dk.

Det danske brandvæsen havde også en travl nytårsaften og -nat.

Ifølge Beredskabsstyrelsen var der 383 udrykninger landet over, og det er flere end i fjor, da der blev registreret 278 brande.

»Man kan godt forestille sig, at det gode vejr spiller ind, så der var flere folk på gaderne og derfor mere fyrværkeri i luften. Det betyder selvfølgelig, at sandsynligheden for, at en brand opstår, er højere,« siger vagthavende officer Jens Roland Hansen.

Af de 383 brande var 201 mindre brande i affaldscontainere, 101 i bygninger, 40 i transportmidler og 41 andre steder.

Læs også: