Den syvårige palæstinensiske pige ’Maya’ kom sidste år til Danmark som uledsaget flygtning. Hun bor hos sin moster på Sjælland og venter på at blive genforenet med sine forældre. 

'Maya' kørte sidste år af sted fra Syrien i en bil sammen med en onkel, mens hendes forældre og lillebror kørte i en anden bil.

Onklen og 'Maya' slap igennem, mens forældrenes og lillebroderens rejse allerede sluttede, da de blev holdt tilbage på grænsen til Tyrkiet. Onklen efterlod den lille pige hos en moster i Danmark og rejste videre.

Det skriver Information.

Et år efter ankomsten til Danmark er den syvårige pige fortsat ikke blevet genforenet med sine forældre. Hun har tilladelse til at få familiesammenført forældrene fra Syrien, men et hul i reglerne forhindrer foreløbig familien i at være sammen.

'Maya's forældre venter ifølge Information på at få tilladelse til krydse grænsen fra Libanon til Syrien. Den skal komme fra den danske ambassade i Beirut, men pigens forældre kan ikke få betalt forældrenes rejse til Danmark lige som alle andre flygtninge, der har tilladelse til familiesammenføring. Derfor er forældrene strandet der.

Det skyldes et aktstykke til finansloven fra 1987. I det står der, at staten betaler for transporten af herboende flygtninges ægtefæller og mindreårige børn. Til gengæld står der intet om, at det kunne være et mindreårigt barn med opholdstilladelse, der søgte om at få sine forældre til Danmark.

Asylchef hos Dansk Flygtningehjælp Eva Singer siger til Information, at situationen er opstået på grund af et hul i reglerne:

»En voksen almindelig flygtning vil have meget vanskeligt ved selv at skulle betale for sin families rejse til Danmark. Men et mindreårigt barn vil slet ikke have de muligheder,« siger Eva Singer til Information og fortsætter:

»Vi risikerer, at barnet ikke kan nyde godt af den tilladelse til at blive sammenført med sine forældre, som Danmark har givet. Så på den ene side anerkender vi, at hun som mindreårigt barn har ret til sine forældre. På den anden side forhindrer man i praksis, at hun kan få gavn af denne ret, fordi man ikke vil betale for rejsen. Det er overhovedet ikke rimeligt med en sådan forskelsbehandling,« siger asylchefen til Information.

Da 'Maya' var kommet til Danmark, blev hun kaldt til asylsamtale med Udlændingestyrelsen. Hendes pårørende siger til Information, at samtalen varede en time. Den foregik med tre voksne, pigen ikke kendte, og hendes moster fik ikke lov til at deltage.

Støjberg er tavs

Alligevel var det først i slutningen af maj, at den syvårige pige fik afslag om asyl. Hun var 'ikke tilstrækkelig moden' og fik derfor blot en midlertidig opholdstilladelse. Kort efter søgte 'Maya' familiesammenføring med sine forældre og fik den måneder efter.

Den tilladelse blev sendt til ambassaden i Beirut 22. oktober, men der sker ikke rigtig noget, fortæller Mette Lundsfryd - en ven af 'Maya's forældre - til Information. Hun har indsamlet penge til udgifterne og til en advokat og vil også gerne betale flybilletten til forældrene.

Hverken ambassaden eller udlændingeminister Inger Støjberg vil fortælle, hvorfor det skal tage så lang tid at afgøre familiens skæbne.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen vil dog tage sagen op på et kommende samråd om ventetider for uledsagede flygtningebørn.