Familien og børnene til en ung mand fra Danmark, der er i krig i Syrien, bliver nu udstillet på en dansk hjemmeside. Kritikere kalder det »grænseoverskridende«.

En dansk hjemmeside bringer billeder af unge mænd fra Danmark, der kæmper i Syrien. Blandt andet viser hjemmesiden blodige billeder af en dræbt ung dansker i Syrien og familiefotografier af en anden. Det skriver Berlingske.

Blandt andet kan man se billeder af en kvinde og to små børn, der angiveligt er mandens hustru og børn, samt læse det, der tilsyneladende er familiens adresse.

Hjemmesiden er det seneste eksempel på en eskalerende propagandakrig på europæisk grund mellem parterne i borgerkrigen, vurderer eksperter.

»Det er bekymrende og kan lede til vendetta og konflikter i Danmark med sådan en propaganda,« siger Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Försvarshögskolan i Stockholm.

Krigen i Syrien har ifølge flere kilder tiltrukket mindst 65 unge mænd fra Danmark, vurderer Politiets Efterretningstjeneste (PET).

»Propaganda bliver brugt meget effektivt for at vinde sympati og rekruttere soldater – og omvendt som i dette tilfælde,« siger Magnus Ranstorp.

Der tegner sig i dag et billede af tre parter i konflikten: Assad-regimet på den ene side, mens to parter på den anden side bekæmper regimet. Vesten – herunder Danmark <saxo:ch value="226 128 147"/> støtter det sekulære oprør i den Frie Syriske Hær, mens det mere brogede billede af jihadister, der blandt andet tæller den terrorstemplede al-Nusra-brigade, omvendt afføder fordømmelse og bekymring i Vesten. Det er hos jihadisterne, de udenlandske krigere bliver lukket ind.

Tidligere folketingsmedlem Naser Khader, der har syrisk baggrund, frygter, at propagandaen får konsekvenser i Danmark.

»Denne hjemmeside er sammen med den voldsomme propaganda, der skal hverve jihadister, med til at bringe krigen til Danmark,« siger han til Berlingske.

Ifølge Nico Prucha, forsker på Institut for Fredsforskning og Sikkerhedspolitik på Universität Hamburg, foregår der en stor indsats for at samle data fra sociale netværk til brug for propagandakrigen.

»Billederne på hjemmesiden er typiske for propagandaen, men jeg har ikke set andre eksempler, hvor der offentliggøres billeder af børn. Det er et ekstremt eksempel på den meget ophedede propaganda, der omkrenser krigen,« siger han.

Oluf Jørgensen, forskningschef på Danmarks Medie og Journalisthøjskole, vurderer, at hjemmesiden formentlig overtræder dansk lovgivning.

»Hjemmesiden er omfattet af dansk lov, og det kan man ikke komme uden om ved at skifte server, sende fra udlandet eller ved andre tekniske løsninger. Billederne og omtalen af de pårørende er formentlig i strid med persondataloven,« siger han.

Manden bag hjemmesiden, der kalder sig Peter Jensen, fortæller, at han har lavet hjemmesiden som en modvægt til mediernes »ensidige dækning« af krigen i Syrien.

»Jeg er ikke en nyttig idiot for regeringen i Syrien. Jeg forholder mig bare til den anden parts forbrydelser ved at tegne et portræt af de unge mænd, der rejser til Syrien. Der er ingen trussel bag det at offentliggøre billeder, navn og adresse. Folk skal bare vide om deres nabo er terrorist,« siger han.

Mohammad Mahfoud, formand for den regeringstro Dansk Syrisk Forening, ser ikke problemer ved hjemmesiden. Han siger, at »det er udmærket,« at man portrætterer de unge, som tager fra Danmark til Syrien og tilføjer:

»På denne måde vil regeringen måske føle sig mere presset til at gøre noget.«

PET har noteret, at siden eksisterer.

»Både den hjemmeside og risikoen for, at konflikten i Syrien kan fortsætte på dansk jord, er noget, vi i PET er opmærksomme på i vores arbejde,« lyder det i en skriftlig udtalelse fra PET til Berlingske.