Borgerkrigen i Syrien har gjort det lettere for militante islamister at komme i kontakt med sympatisører i Danmark, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste. Kampen mod IS har dog svækket bindeleddet, lyder det samtidig.

I de kommende to til tre år forventes antallet af militante islamister, der har kamperfaring fra Mellemøsten, at stige i Danmark.

Det konkluderer Forsvarets Efterretningstjeneste i sin risikovurdering for 2014, hvoraf det også fremgår, at de hjemvendte krigere har fået lettere adgang til Danmark og Vesten på grund af borgerkrigen i Syrien.

»Før konflikten i Syrien var det vanskeligt for al-Qaeda og andre militante islamistiske grupper at komme i kontakt med personer, der har ubesværet adgang til Vesten. Tilsvarende var det vanskeligt for potentielle vestlige rekrutter at komme i kontakt med al-Qaeda. Den barriere blev langt mindre i forbindelse med konflikten i Syrien,« lyder den dystre vurdering.

Forsvarets Efterretningstjeneste skriver dog samtidig i sin rapport, at efter den amerikansk ledede koalition har indledt kamphandlinger mod Islamisk Stat i både Irak og Syrien, så er kontakten mellem militante vesterlændinge og yderligtgående islamistiske grupper i Mellemøsten blevet besværliggjort, men truslen er fortsat alvorlig.

I Irak og Syrien er det især Islamisk Stat, der har modtaget tilrejsende rekrutter fra Skandinavien. De har i nogle tilfælde modtaget ideologisk skoling og kamptræning, der gør dem i stand til at gennemføre mindre angreb mod Vesten, oplyser Forsvarets Efterretningstjeneste.

Den al-Qaeda-relaterede gruppe Nusra-fronten, der opererer i Syrien og nabolandet Libanon, er den gruppe, der har modtaget næst flest krigere fra Skandinavien. Såvel Nusra-fronten som Islamisk Stat har erklæret, at de - udover de regionale mål – også går efter at ramme vestlige mål, og på grund af deres store netværk i Vesten, er det sandsynligt, at der er en skærpet terrortrussel, oplyser Forsvarets Efterretningstjeneste.

Truslen er dog blevet mere uforudsigelig, fordi mange af de terrorgrupper, der tidligere ville følge al-Qaedas ledelse, i stigende grad handler på egen hånd. Al-Qaedas top er blevet svækket under krigen mod terror og står derfor ikke længere i spidsen for den praktiske planlægning af terrorangreb mod Vesten. Ledelsen spiller dog stadig en rolle i forhold til at formulere en militant islamistisk ideologi, men selve angrebene planlægges i mange tilfælde lokalt, og det gør terrortruslerne sværere at forudse, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.