Dansk Sygeplejeråd mener, at den store mængde unødige dokumentation er til fare for patientsikkerheden.

Det er til fare for patienterne, at læger, sygeplejersker og sosu-assistenter spilder meget af deres arbejdstid på at udfylde skemaer og registrere i forældede IT-systemer.

Det mener Dansk Sygeplejeråd, som opfordrer politikerne til at gribe ind.

»Der er ingen patienter, som bliver raske af, at sygeplejersker sidder bag et skrivebord og laver unødvendig dokumentation, eller at de skal bruge oceaner af tid på at taste præcis de samme oplysninger ind i flere forskellige IT-systemer, fordi systemerne ikke taler sammen,« siger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, i en pressemeddelelse.

Ledende overlæge Ejler Ejlersen fra Vejle Sygehus bruger ifølge til tv2.dk kun 38 procent af sin tid på at være i kontakt med patienterne. Og samme billede ses for det øvrige personale i sundhedssektoren.

De mange dokumentationskrav er blevet så omfattende og tidskrævende, at det risikerer at have den modsatte effekt - nemlig at skade patienternes sikkerhed, forklarer Grete Christensen.

»Mange dokumentationskrav giver god mening, men der skal ryddes op og skelnes mellem unødvendig og nødvendig dokumentation. Den dokumentation, der er relevant for én patient, er det ikke nødvendigvis for en anden,« siger hun.

En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd fra foråret viste, at sygeplejersker bruger 14,4 millioner timer om året på dokumentationsopgaver. Sygeplejerskerne vurderer selv, at fire af millioner timer spildes på unødvendig dokumentation.

Grete Christensen opfordrer politikerne til i højere grad at stole på personalets faglighed.

»Det handler om tillid. Eksempelvis giver det ikke mening at faldscreene alle patienter. Det kan sygeplejersker og læger sagtens selv vurdere i den enkelte situation. Det er oplagt, at personalet i nogen grad selv er med til at bestemme, hvilken dokumentation, der er relevant for den enkelte patient. Det har jeg fuld tillid til, at de kan løfte forsvarligt,« siger hun.