Underbemanding og overbelægning på landets sygehuse med lange ventetider og frustrerede pårørende til følge har fået en 35-årig sygeplejerske fra Fyn til at råbe op.

I et læserbrev i Politiken beskriver hun en følelse af utilstrækkelighed. Hvorfor mange sygeplejersker går ned med stress, samt hvad man føler, når man som sygeplejerske står med et ansvar, som man ikke kan leve op til.

Læserbrevet har hun valgt at kalde ’Undskyld til alle’. For indlægget er én lang undskyldning. Det er en undskyldning til den ældre, til den unge, til forælderen og til de pårørende:

»Jeg siger undskyld til herren, der nu for anden dag i træk har fastet, fordi han stadig venter på operation. Til den unge kvinde med mavesmerter, der i flere timer ikke har kunnet få smertestillende, fordi der ikke er en ledig læge. Til datteren, som er hastet ind for at sige farvel til sin døende mor, men som nu skælder mig ud over, at hun ikke var døende alligevel,« skriver hun blandt andet i læserbrevet.

Læs også:

Forfatteren bag læserbrevet hedder Heidi Hass Madsen. Til bt.dk fortæller hun, hvorfor hun har valgt at undskylde for sin egen utilstrækkelighed i sit job som sygeplejerske.

»Jeg synes, at folk skulle se, hvor mange vi egentlig skal sige undskyld til i løbet af en dag. Jeg tror også, jeg har behov for at sige, at vi alle sammen godt ved, at vi godt kan gøre det bedre. Men samtidig er det jo også en forklaring på, at vi ikke ved, hvad vi skal gøre. Vi vil gerne tage ansvaret på vores skuldre, og det gør vi hver eneste dag. Men vi føler mange af os, at vi står meget alene, for der er ikke nogen, der rigtig vil høre efter, hvad vi siger,« siger hun.

Læserbrevet er dog ikke blot henvendt til patienterne. I læserbrevet undskylder hun også over for sine kolleger, der må gå syge på arbejde, så hun selv slipper for at løbe dobbelt så stærkt. Ligesom hun også retter en undskyldning mod sig selv, fordi hun ifølge eget udsagn har »smadret sin blære fuldstændig ved at ignorere den i meget lange perioder«.

I sit indlæg retter hun også en undskyldning mod dem uden for systemet, som mener, at sygeplejersker sagtens kan gøre mere.

»Jeg ved godt, at jeg ikke gør mit arbejde godt nok. Jeg ved godt, at jeg står med et kæmpestort ansvar, som jeg ikke kan leve op til. Jeg ved godt, at jeg bør løbe hurtigere, smile mere, tale mere, gøre mere, være flere. Men jeg er altså kun mig; kvinde hustru, mor og sygeplejerske,« skriver hun afsluttende i læserbrevet.

Måtte sige op

Heidi Hass Madsen blev uddannet sygeplejerske i 2009 og har siden arbejdet på akutmodtagelsen på to af landets større sygehuse. Tidligere på året valgte hun dog at opsige sit job, fordi presset blev for stort.

»Jeg valgte at stoppe, fordi jeg begyndte at blive frustreret over, at jeg aldrig kunne være sammen med mine børn om aftenen uden at tænke på, hvordan det gik ude på arbejdet, og om der var sygemeldinger dagen efter,« fortæller hun.

I dag arbejder Heidi Hass Madsen som sygeplejerske i hjemmeplejen eller i private hjem gennem et privat vikarbureau. Desuden har hun for længst besluttet, at hun ikke vil tage vagter på sygehusene, til trods for at hun faktisk godt kunne lide sit tidligere arbejde.

»Jeg elskede mit arbejde. Jeg elskede at have en masse bolde i luften, og det var helt fantastisk. Det var min hylde, og jeg troede også, at jeg skulle videreuddanne mig inden for det akutte felt og tage noget lederuddannelse, men jeg kunne godt mærke, at det aldrig blev bedre, og så begyndte jeg at tænke i andre retninger,« lyder det fra Heidi Hass Madsen.

Læs også:

Heidi Hass Madsens læserbrev lægger sig i slipstrømmen på kritikken af det danske sygehusvæsen rejst af blandt andre journalist Mette Fugl, forfatter Morten Sabroe og forfatter Gretelise Holm inden for de seneste par uger.

For nyligt deltog Gretelise Holm blandt andre i debatten om det danske sygehusvæsen, efter at hendes mand døde af et hjerteanfald under et kontrolbesøg for modermærkekræft på Herlev Hospital, fordi personalet ikke ringede 112.

Episoden er netop et eksempel på en situation, der bør undgås i fremtiden. Det kan dog kun ske, hvis nedskæringerne bliver stoppet, mener Heidi Hass Madsen, der håber, at hendes læserbrev kan være med til at skabe forandring i det danske sygehusvæsen.

»Jeg håber på, at almindelige mennesker derude får øjnene op for, at det (sygehusvæsenet, red.) er noget, der skal prioriteres. Vi skal finde ud af et eller andet, for det bliver jo kun værre. Der bliver flere ældre, der bliver flere syge, og nu begynder nedskæringerne. Jeg tænker, at vi bliver nødt til at finde ud af, hvad vi skal gøre, for det kommer til at gå ned af bakke med sygeplejerskerne,« siger Heidi Hass Madsen.

Læs også: