FTF går til menneskerettighedsdomstolen i sag om arbejdsgiver, der fik besked om depressionsramt pædagog.

København. Fagforbundet FTF klager nu til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en sag, hvor en sygemeldt pædagogs helbredsoplysninger blev videregivet til hendes arbejdsgiver.

Højesteret sagde god for den praksis ved en dom tidligere på året.

Men FTF er ikke tilfreds og mener, at pædagogens ret til privatliv er blevet krænket.

- Der er sket en overtrædelse af respekten for pædagogens privatliv, når personfølsomme oplysninger går videre fra læge til arbejdsgiver og ovenikøbet bliver spredt til en større kreds, siger Jakob Bjerre, advokat for FTF.

Efter samråd med pædagogens fagforening Bupl vil FTF derfor rejse sagen som en krænkelse af konventionens artikel otte om retten til respekt for privatliv.

Højesteret konkluderede ellers, at det var helt i orden, at lederen af en vuggestue på den københavnske vestegn fik besked fra det kommunale jobcenter om, at en sygemeldt pædagog havde en depression.

Lederen fik også besked om, at pædagogens læge havde tilbudt pædagogen antidepressiv medicin.

Det ønskede pædagogen ikke at gøre brug af. Det fik jobcentret til at stoppe refusionen af sygedagpenge til vuggestuen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sagde dengang til Politiken, at han fandt reglerne for udlevering af ansattes sundhedsdata for lempelige.

Han oplyste samtidig, at der er nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på en ændring af reglerne på området.

Ministeren siger fredag til Politiken, at han håber, at der kan komme et politisk udspil om ændring af reglerne til september.

Hos FTF er man tilfreds med, at ministeren er på vej med en lovændring:

- Som reglerne er nu, kan det afholde folk fra at fortælle lægen om deres sygdom i frygt for, at oplysningerne ender hos arbejdsgiver.

- Det er ikke bare til skade for den enkelte, men for samfundet som helhed, hvis den nødvendige behandling ikke igangsættes, siger Jakob Bjerre.

Selv om FTF indsender en klage, er det langtfra sikkert, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vil tage sagen op.

/ritzau/