En professor i indeklima advarer folk med oversvømmede kældre om, at skimmelsvamp kan være spring. Svampen kan være farlig selv om man tror, at man har fået tørret kælderen helt igennem.

- Der er meget stor risiko for at der kan udvikle sig skimmelsvamp i en oversvømmet kælder, siger Lars Gunnarsen professor i indeklima fra Statens Byggeforskningsinstitut til bt.dk.

Skimmelsvamp kan udvikle sig i løbet af få uger, hvis en kælder ikke er blevet ordentlig tør efter, at den er blevet gennemfugtet af for eksempel en oversvømmelse.

SE OGSÅ: Vilde læser-billeder: Her drukner København

Læs også: Skybruddet smadrer 18 års kræftforskning

Især gipsplader kan holde på meget fugt, selv om de ser tørre ud på overfladen.

- Hvis man har gipsplader, så er det et klassisk eksempel på, at når man får tømt vandet ud, så ser de pæne og tørre ud, men der er jo også en side som man ikke kan komme til, og det tager faktisk ret lang tid for dem at tørre helt igennem, fordi at al gipsen i midten giver en slags buffer-virkning, siger professor i indeklima Lars Gunnarsen til bt.dk.

I mange tilfælde er det ikke engang nok med en affugter eller en varmeblæser.

Ligesom gipsplader så kan trægulve også se pæne og tørre ud på den ene side, mens skimmelsvampen har kronede dage på den side, som man ikke kan se.

Og er skaden først sket, så er der desværre ikke meget at gøre.

- Der kan man ikke rigtig gøre noget ved det, så må man skifte gipspladerne eller trægulvene ud, siger professoren til bt.dk.

Hvis skimmelsvampen først har fået greb i kælderen, så kan det gå ud over beboerne i huset.

- Det er en belastning med biologisk materiale, som kan aktivere immunsystemet, og det kan træthed, hovedpine og i værste fald måske allergiske reaktioner, oplyser Lars Gunnarsen overfor bt.dk