En far har i seks måneder nægtet moderen at se deres fælles syv-årige dreng

Kan en syvårig dreng blive holdt hjemme fra skole i flere måneder, uden at skole og kommune griber ind? Og kan en far i seks måneder nægte at lade moderen se sit barn, når de har fælles forældremyndighed? Svaret er ja.

I en sag fra Holbæk har en 35-årig mor måttet gennemleve enhver skilsmisse-forælders mareridt.

Susanne har i seks måneder ikke set sin syv-årige søn Martin, fordi faderen til sønnen nægter hende samvær med drengen og har nægtet mor og søn at tale i telefon sammen.

Samtidig har faderen i lange perioder holdt sønnen hjemme fra skole og fra fodboldtræning, som den syv-årige Martin ellers elsker, og moderen har derfor ikke haft mulighed for at spørge skolelærere, fodboldtræner eller andre forældre om, hvordan hendes søn så ud til at have det, da ingen så ham.

Ingen reagerede

I seks måneder har hun forsøgt at råbe skole, statsforvaltning og Holbæk Kommune op for at få dem til at gribe ind over for drengen, som lever isoleret med faderen uden at passe sin skole. Men intet sker.

- Jeg har ikke set min søn siden 4. marts, da vi holdt fødselsdag for ham. Og da jeg hørte fra andre forældre, at han ikke kom i skole eller til fodbold, så blev jeg urolig for, hvad der egentlig foregik, siger Susanne, som har været i et forhold med drengens far, Henrik, i 15 år, indtil de gik fra hinanden i februar i år.

19. april bad hun Statsforvaltning Sjælland om at træffe en midlertidig afgørelse om samvær, så hun hurtigt kunne komme til at se Martin igen. Men afgørelsen er her fire måneder senere endnu ikke er truffet, og det møder hård kritik fra advokat i børnesager Rasmus Hedegaard, Advokathuset.

- Statsforvaltningen bør træffe en midlertidig afgørelse inden fire uger. Og i sager, hvor den ene forældre nægtes samvær af den anden forældre, bør der træffes en afgørelse i løbet af 14 dage. Så det er under al kritik, siger Rasmus Hedegaard.

Susanne forsøgte allerede i april at få skolen til at indberette drengens fravær til kommunen, med det lykkedes først i begyndelsen af juni, efter at drengen ikke havde været i skole i hele marts, hele april og halvdelen af maj.

- Jeg føler mig som en kastebold mellem de forskellige myndigheder. Hver gang jeg ringede til nogen, så sagde de, at jeg skulle ringe et andet sted hen, eller at jeg lige skulle afvente et møde, eller at de ville se på sagen, når en sagsbehandler havde tid, uden at de kunne sige, om det betød i morgen, om en uge eller om tre måneder. Jeg fik aldrig klar besked om, hvad der skete i sagen. Det har været så forfærdeligt, siger Susanne.

Moderens forhold til faderen er efter bruddet blevet så anstrengt, at hun er bange for ham og ikke tør opsøge ham og sønnen i hjemmet. Faderen og moderen taler ikke sammen. Og hun har fået hemmelig adresse og hemmeligt nummer, efter at Henrik har opsøgt hende på hendes arbejde. Hun er i dag sygemeldt på grund af sagen.

Stoffer og vold

Hendes bange anelser blev endnu værre, da Henriks nye kæreste i juli kontaktede Susanne for at fortælle hende, at hun også var bekymret for drengen. Ifølge den nye kæreste, Vivi Hansen, som i en periode har boet hos Henrik og Martin, røg faderen meget hash, tog stoffer og havde været voldelig over for hende, mens sønnen så på. Vivi Hansen har også til BT fortalt, at drengen i stedet for at gå i skole kommer med på faderens natarbejde som lastbilchauffør.

Vivi ringede og fortalte det til statsforvaltningen, og Susanne kontaktede kommunen, men intet skete.

Også det kritiserer advokat Rasmus Hedegaard:

- Det er jo oplysninger, som kommunen i den grad har pligt til at undersøge. Og hvis ikke begge forældre vil give samtykke til, at kommunen undersøger barnets trivsel, så kan kommunen stadig godt gennemtvinge en undersøgelse. Så kommunen skal komme ud af busken.

I stedet sendte kommunen 3. august en mail til Susanne, hvor de skrev, at først når statsforvaltningen har truffet deres afgørelse, ville de beslutte, om drengens trivsel skulle undersøges.

Da kommunen skriver den mail, er de allerede selv i fuld gang med at forsinke statsforvaltningens afgørelse.

I begyndelsen af juli indleder statsforvaltningen endelig sin behandling sagen. Kommunen bliver 13. juli bedt om at komme med en udtalelse om drengen inden 10 dage.

Men først 17. august sender kommunen sagens akter til statsforvaltningen.

I dag er sagen endnu ikke afgjort.

Statsforvaltning Sjælland erkender, at sagen om 7-årige Martin har været for længe undervejs.

Langsom post

Kontorchef hos Statsforvaltning Sjælland Lena Mikkelsen siger, at sagen har trukket ud pga. forhold i statsforvaltningen.

- Denne sag har taget længere tid end sædvanligt. Der har været nogle forsinkelser her i forvaltningen, og det har været svært at få gang i sagen.

Hos Holbæk Kommune siger børne- og ungechef Helle Mariager, at sagen kunne have været håndteret bedre:

- Sagsbehandlingen har ikke været korrekt, fordi en beklagelig fejl i vores postsystem har betydet, at der er gået en måned, inden vi svarer statsforvaltningen. Og vi har da også nu spurgt os selv, om vi burde have handlet anderledes, og ikke ventet på en afgørelse hos statsforvaltningen. Nu er det derfor blevet besluttet, at vi igangsætter en undersøgelse af drengens trivsel. Og jeg har understreget i Familiecentret, at kommunen ikke må sidde på hænderne og vente på en anden myndigheds afgørelse, siger Helle Mariager.

BT har mødt faderen til Martin, men han ønskede ikke at give sin version af sagen.

Af hensyn til drengen er navnene på de involverede opdigtede. Deres rigtige navne er redaktionen bekendt.