Da de himmelske vandsluser åbnede sig over København i lørdags, var det værste skybrud som DMI har målt i 25 år. Men det har tidligere regnet mere.

At dømme ud fra forskellige historier i pressen i løbet af de seneste dage, var megaskybruddet over hovedstaden i lørdags danmarkshistoriens værste af slagsen. Men kan det nu også passe? Nej, ikke helt.

Berlingske har bedt DMI om at gå i arkiverne for at finde de største skybrud nogensinde målt frem af arkiverne på Lyngbyvejen. Og her viser det sig, at mammutbygen i lørdags ikke er den vildeste DMI har målt, selvom den befinder sig i den absolutte top.

Mindst to gange tidligere har etatens vejrtjeneste indfanget mere regn over 24 timer i deres fintmaskede net af regnmålere sammenlignet med i lørdags, hvor der faldt 135 mm over Botanisk Have i det indre København.

Marstal gik i ét med havet


Den 8. juli 1931 gik Marstal på Ærø nærmest i ét med det Sydfynske Øhav, da der i løbet af 24 timer faldt hele 168,9 mm over den lille havneby.

Og 25. juli 1986 gik vejret over Skørringe på Lolland amok og afleverede 137 mm over den lille landsby på et døgn. Fælles for de to skybrud er dog, at ingen faldt over tæt befolkede områder som København med flere kældre og mere asfalt end noget andet sted i Danmark.

For lørdagens skybrud betød det, at de enorme mængder af regnvand ikke havde noget sted at løbe hen og derfor i stedet dannede floder i gaderne og fyldte alle de kældre og viadukter, det kunne komme i nærheden af.

Yderst sjældent skybrud


- Det er yderst sjældent, at skybrud forekommer så kraftige, og det er endnu mere sjældent det sker over tæt befolkede områder, fortæller Mikael Scharling, der er klimatolog hos DMI og har været i regnarkiverne for Berlingske.

Han understreger, at DMI’s regnmålinger langt fra giver noget endegyldigt historisk billede af skybruddene over Danmark. Vejrfænomenet er nemlig ekstremt lokalt og kan derfor snige sig forbi det net af regnmålere, som, især i de tyndt befolkede områder af Danmark, er meget stormasket.

Men det står klart, at lørdagens skybrud er et af de kraftigste København nogensinde har oplevet, mens man har målt fra slutningen af 1800-tallet. Ikke mindst intensiteten af skybruddet var usædvanligt kraftigt. I løbet af ti minutter faldt der i lørdags 30 mm regn over Indre By.

Mest intense regn nogensinde målt


- Det er første gang, vi registrerer så høje nedbørsmængder på ti minutter, fortæller Mikael Scharling, der heller ikke har kunnet finde regnmængder i løbet af et døgn over København, der overgik lørdagens skybrud.

Det findes dog ubekræftede beretninger om, at der 31. juli 1959 faldt lignende mængder regn over hovedstaden. Dengang blev flere viadukter fyldt op med vand, og S-togsnettet blev som i lørdags fuldstændigt lammet, da spor, signaler og relæskabe blev fyldt med vand.

To mennesker blev desuden dræbt af de mange lynnedslag, der fulgte med regnen. Ifølge DMI’s målestation faldt der dengang 111 mm det døgn. Men lokalt kan der være faldet langt mere, kan man læse i fagbladet Vejret, der beskriver uvejret i detaljer på side otte med gruopvækkende øjenvidneberetninger.