Detailhandel og eksperter vil teste importeret frugt lige så ofte som kød.

Anført af landets største supermarkedskæder opfordres fødevareministeren nu fra flere sider til at indføre en langt hyppigere kontrol af importeret frugt og grønt. Det skal ske for at sikre danskerne mod sygdomsfremkaldende bakterier og vira, skriver Berlingske.

Inspireret af den såkaldte case by case-kontrol af salmonella og campylobacter i fersk kød, hvor Fødevarestyrelsen udtager hyppige stikprøver, skal kontrollen af importeret frugt og grønt, der de seneste år har gjort op mod 10.000 danskere syge, intensiveres. Sådan lyder opfordringen fra supermarkeder og eksperter:

- Case by case-kontrollen af fersk kød har været med til at sætte fokus på salmonella og campylobacter og har haft en opdragende effekt, men nogen af ressourcerne kunne måske bruges mere fornuftigt i dag. Man burde måske kanalisere en del af pengene over til mere kontrol af frugt og grønt, siger Jørgen Bentzen, kvalitetschef i Dansk Supermarked, der bl.a. driver Føtex, Bilka og Netto.

Coops kvalitetschef, Karin Frøidt, er enig i, at den offentlige kontrol af frugt og grønt bør intensiveres, og det samme er eksperter i fødevaresikkerhed, blandt andre professor Susanne Knøchel fra Københavns Universitet:

- Det er meget svært at teste sig til sikkerhed på frugt og grønt. Når det så er sagt, burde man have en hyppigere kontrol på noget af den frugt og grønt, som vi importerer fra de mere eksotiske steder, eksempelvis sukkerærter, babymajs og urter, siger Susanne Knøchel til Berlingske.

Næstformand i Folketingets Fødevareudvalg, Enhedslistens Per Clausen, mener, at det »bestemt skal overvejes, om det her ikke kunne etableres.« Men fødevareminister Mette Gjerskov (S) skyder ideen ned:

- Case by case-kontrollen er lavet for at finde inficeret kød fra udlandet. Det giver ikke mening at gøre det samme på frugt og grønt, hvor vi har lavet en indsats med syv tiltag, som vi tror på kommer til at virke, siger ministeren.