Professor Peter Gøtzsche advarer om, at forbruget af medicin i psykiatrien er vanvittig højt, men det afviser Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen holder øje med, at der ikke bruges for meget medicin i behandlingen af psykiske lidelser såsom angst, skizofreni og depression.

Det siger enhedschef i styrelsen, Søren Brostrøm, efter professor Peter Gøtzsche i Politiken advarer mod et »vanvittig højt« forbrug af medicin i psykiatrien.

Ifølge professoren i klinisk forskningsdesign og analyse ved Københavns Universitet kan forbruget af lægemidler til psykiske lidelser reduceres med 98 procent. Den udmelding vækker undren i Sundhedsstyrelsen.

»Umiddelbart har jeg lidt svært ved at genkende, at 98 procent af de patienter, der i dag får medicinsk behandling for psykiske lidelser kan ophøre med det. Man skal passe på med at tro, at man kan fastsætte et præcist tal for, hvor mange der skal have medicin. For os er det vigtigste, at det er de rigtige, der får medicin,« siger Søren Brostrøm.

Han understreger dog, at han endnu ikke har læst den bog af Peter Gøtzsche, der udkommer næste uge, hvor professoren argumenterer for sin påstand.

Sundhedsstyrelsen laver retningslinjer og vedledninger til landets læger, og Søren Brostrøm pointerer, at der løbende er fokus på medicinforbruget.

»Vi har bestemt været opmærksomme på det her, og medicinforbruget i Danmark bliver løbende overvåget. Vi har blandt andet været særlig opmærksomme på brugen af antidepressiver hos unge og ældre - specielt ældre med demens. Der har vi været tilfredse med at se, at kurven knækkede tilbage i 2011,« siger han.

Ud over at have svært ved at genkende Peter Gøtzsches opråb, frygter Søren Brostrøm, at det kan have uheldige konsekvenser.

»Jeg kan være bekymret over de bombastiske udmeldinger i forhold til, at medicin for så mange mennesker skulle gøre mere skade end gavn. Det kan vi ikke genkende fra Sundhedsstyrelsens side, og jeg kan være meget bekymret for den uro, udmeldingen kan skabe - især for de patienter, der i dag er velbehandlede på medicin.«

»Jeg vil gerne advare imod, at man som patient pludselig stopper med sin medicin, uden at man har drøftet det med sin læge,« siger han.

Enhedschefen understreger, at det er vigtigt, at man inden for psykiatrien har mange redskaber - herunder medicin. Han erkender, at det nok altid kan gøres bedre, men fortæller at Sundhedsstyrelsen allerede i dag anbefaler, at udredning og medicinsk behandling af en række psykiske lidelser såsom ADHD, bipolær lidelse og skizofreni varetages af specialister.