Antallet af ældre demente, der behandles med morfinpræparater, er stigende. Sundhedsstyrelsen følger udviklingen og vil overveje »nærmere rådgivning« til de læger, der ordinerer præparaterne.

Hver femte demente plejehjemsbeboer bliver behandlet med morfinplaster. Det viser en ny undersøgelse fra Nationalt Videnscenter for Demens, der afslører, at forbruget af stærkt smertestillende morfin til demente er steget med 33 procent fra 2000 til 2010.

Den udbredte brug af smerteplastre vækker bekymring hos Alzheimerforeningen, der peger på, at det kan medføre alvorlige bivirkninger og i værste fald dødsfald.

Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for tilsynet med de sundhedsmæssige forhold på landets plejehjem og plejeboliger, oplyser, at man nu vil vurdere de seneste undersøgelser af brugen af smerteplastre.

»Sundhedsstyrelsen vil vurdere de seneste undersøgelser, når de er tilgængelige, og også fremover følge området med henblik på at vurdere behovet for at udsende nærmere rådgivning til lægerne om brug af og risici ved smerteplastre,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen (Ø), mener, at den rundhåndede brug af morfin over for demente er et udslag af, at der mangler personale til at tage sig af dem.

Partiet vil under de kommende finanslovforhandlinger kræve, at der er »tilstrækkeligt sundhedsfagligt personale til stede i alle døgnets 24 timer på landets plejehjem«. Desuden vil Enhedslisten have sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om den udbredte brug af morfin.

Også socialordfører i Liberal Alliance Thyra Frank (LA) vil have en forklaring fra sundhedsministeren:

»Jeg deler bekymringen om, at brugen af morfin og morfinlignende præparater til demente er steget så markant. Også i betragtning af at forbruget er mange gange større end i både Sverige og Finland,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Sundhedsminister Nick Hækkerup ønsker ikke at kommentere den nye undersøgelse om brugen af morfin men henviser i stedet til Sundhedsstyrelsen.