Et nyt dyrt lægemiddel mod cystisk fibrose viser endnu en gang behovet for en prioriteringsenhed, så den dyreste medicin kan vælges fra, hvis den ikke er god nok, vurderer sundhedsøkonom.

Det er på tide, at vi indfører kontrol med dyr medicin, så regionerne kan fravælge den, hvis prisen ikke stemmer overens med effekten, eller hvis der er billigere alternativer, som er næsten lige så gode.

Det mener sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommunernes og Regionernes Analyse og Forskning (KORA), efter Information lørdag skriver, at et nyt lægemiddel mod gensygdommen cystisk fibrose (CF), der giver patienter håb om et længere liv, snart forventes at blive godkendt i Danmark. Problemet med lægemidlet Orkambi er bare, at behandlingen koster to millioner kroner om året per patient.

Læs også:

»I Sverige, Norge, England og Tyskland, hvor sundhedsvæsenet finansieres af det offentlige, har man en myndighed, som går ind og siger, at der er nogle grænser for, hvad medicin kan koste, hvis det er noget, der skal kunne tilbydes generelt i sundhedsvæsenet. Det mangler vi i Danmark, og derfor ser vi denne her acceleration i priserne,« siger Jakob Kjellberg.

Samtidig planlægger regionerne næste år besparelser for to milliarder kroner, hvilket primært skyldes stigende udgifter til sygehusmedicin.

»Det betyder, at hver gang de her produkter kommer, så skal vi ud og finde afskedigelser, der svarer til de beløb,« siger sundhedsøkonomen.

Derfor er politikerne nødt til at tage stilling til, om den dyre medicin er prisen værd, mener han.

»Vi bør indføre en prioriteringsenhed af en eller anden art i Danmark, hvor man går ind og ser på effekten af behandlingen i forhold til det, den koster. Udfordringen er jo, at når man skal ud at skære andre steder i sundhedsvæsenet for at få råd til dyr medicin, så skærer man jo også noget behandling væk. Og der kan det altså meget vel tænkes, at det, man skærer væk, betyder, at vi taber endnu flere leveår end dem, man vinder, når man vælger de her meget dyre produkter,« siger Jakob Kjellberg.

Ifølge Cystisk Fibrose Foreningen vil 75 procent af de 470 danske CF-patienter kunne benytte Orkambi, og den samlede regning kan derfor potentielt ende på 800 millioner kroner om året, skriver Information.