For lange ventetider og uklare regler om SU gør det vanskeligt for danske studerende at læse i udlandet. Flere studerende undlader helt at tage af sted.

Trods man fra politisk hold har tilskyndet danske studerende til at tage af sted til udlandet og læse et semester, så besværliggør de nuværende SU-regler øvelsen, skriver Politiken onsdag.

Det er blandt andet en lang ventetid på at få godkendt uddannelsen, der volder de studerende kvaler. Ifølge Politiken tager det gennemsnitligt to en halv måned at få godkendt uddannelsen, sådan at SUen kan tages med, og det er forudsat, at der ikke opstår yderligere ventetid undervejs.

»Nogle studerende må helt opgive at tage af sted, fordi de ikke ved, om de får SU. Ellers tager de af sted og sidder i udlandet, uden at vide om de har råd til at studere eller ej,« siger Mia Eskelund, formanden i foreningen Danish Students Abroad til Politiken.

En anden udfordring er at få godkendt uddannelsen hjemme i Danmark. Her har indførte regeringen i 2012 en såkaldt Fast Track-liste, der skulle give de studerende et hurtigt og overskueligt overblik over de uddannelser i udlandet, der er berettiget til SU. Men her er problemet ifølge Mia Eskelund, at en uddannelse automatisk ryger af listen efter to år, hvorefter de studerende selv skal sørge for at få den på listen igen, hvilket betyder, at listen ikke er specielt fyldestgørende.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) erklærer sig i Politiken parat til at ændre reglerne, hvis mange studerende har svært ved at forstå dem.