Du har sikkert allerede tjekket din årsopgørelse, men måske er det alligevel værd at klikke ind på Skats hjemmeside en ekstra gang. Op mod 850.000 danskere risikerer nemlig at snyde sig selv for rejsefradrag.

Grundighed betaler sig. Efter Skat fredag åbnede for muligheden for at tjekke årsopgørelsen har mere end 3 millioner danskere logget ind for at se, om de får penge tilbage eller skal betalte en ekstra sum skattekroner.

Køen til Skats hjemmeside er for længst forsvundet, og nu er det måske tid til at logge ind igen og kigge årsopgørelsen grundigt igennem. Særligt ét punkt er værd at kaste et ekstra blik på: rejsefradraget.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte overnattede mere end 1,1 millioner danskere ude i forbindelse med deres job i 2015 – og det udløser et fradrag. Men langt fra alle har husket at angive deres rejser på deres selvangivelse.

Undersøgelsen viser, at op mod 850.000 danskere ikke har angivet deres rejser på selvangivelsen, og derved snyder de sig selv for fradraget.

Ifølge undersøgelsen rejste danskerne i gennemsnit syv dage med deres arbejde i 2015. Kun 20 procent af de rejsende danskere angav deres arbejdsrejser på selvangivelsen. 18 procent glemte det, og hele 57 procent vidste, at de kunne få et fradrag.

Sådan fungerer rejsefradraget

Hvis din arbejdsgiver ikke dækker kost og logi i forbindelse med en rejse, har du ret til et fradrag for dine udgifter, hvis rejsen har varet mindst 24 timer.

Rejseudgifter kan enten dækkes som faktiske udgifter mod fremvisning af dokumentation eller med en standardsats.

Men selv hvis din arbejdsgiver dækker kost og logi, er der mulighed for et fradrag. En særregel giver mulighed for at få en ekstra godtgørelse til dækning af udokumenterede udgifter til småfornødenheder som en kop kaffe, en avis eller en busbillet.

For småfornødenheder har du ret til 117,75 kroner pr. døgn i 2015 – også selvom din arbejdsgiver har givet dig fri kost på rejsen.

Skatteekspert i Deloitte Niels Sonne forklarer, at arbejdsgivere har ret til at betalte 117,75 kroner pr. døgn – oveni udgifterne til kost og logi. Hvis ikke arbejdsgiverne gør det, kan den rejsende få en særlig skattefri godtgørelse på 117,75 kroner pr. døgn.

»Beløbet skal betragtes som en slags lommepenge til småfornødenheder. Fradraget gives, fordi det vurderes, at selv hvis man får dækket alle udgifter mod fremvisning af kvitteringer og bilag, vil der altid være nogle udgifter, som man ikke kan dokumentere,« forklarer Niels Sonne.

Der er ingen bundgrænse, men du kan maksimalt tage fradrag af 25.900 kroner i 2015.

Hvis du skal rette årsopgørelsen - og for eksempel tilføje et par rejser - skal du besøge Skats hjemmeside inden 31. marts 2016, hvis du vil have udbetalt den eventuelt overskydende skat i år.