Mange ansøgere til landets videregående uddannelser vil blive skuffet, når de får svar 30. juli, frygter Danske Studerendes Fællesråd. Politikerne bliver nødt til at tage ansvar for, at Danmark ikke spilder talent, lyder det.

Et knugende håb om optagelse, som bliver til et koldt afslag og dermed spild af talent.

Det kan ifølge Danske Studerendes Fællesråd blive scenariet for en stor del af de rekordmange danskere, som i år har søgt ind på en videregående uddannelse, når de får svar 30. juli.

Ifølge fællesrådets formand, Yasmin Davali, kan det store ansøgertal, som i år tæller 92.477 danskere, kombineret med et færre antal studiepladser som følge af den tidligere regerings dimensioneringsplan, nemlig resultere i den ubehagelige situation. De studerendes formand frygter, at konsekvensen bliver talentspild.

»Det kan simpelthen ikke passe, hvis vi igen i år skal være vidne til nogle politikere, der ikke kan finde ud af at forvalte de enorme mængder talent, der ligger bag ansøgningstallene. De sidste par år har vi oplevet universiteter, der ikke har haft råd til at optage flere studerende. Samtidig kommer der til at være færre studiepladser grundet dimensioneringen. Kombinationen af de to ting kommer til at betyde, at vi igen i år kommer til at opleve talentfulde og ambitiøse unge, der ikke får lov til at tage en uddannelse,« lyder det fra formanden.

Yasmin Davali mener, at den tidligere regering de seneste år har ført en kortsigtet uddannelsespolitik, hvor der er blevet skåret i både mængden af midler og studiepladser, og formanden håber derfor på, at den nye V-regering med uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) vil indføre en mere langsigtet politik:

»Det må aldrig være dårlig finansiering og regneark, der afgør, om et ungt menneske får lov til at bruge sit talent og ressourcer. Derfor bliver politikerne nødt til at tage problemerne med underfinansiering og dimensionering alvorligt. Ellers kommer vi igen til at se en politik, der hiver os i stik modsat retning af en veluddannet befolkning.«

Mandag kommer opgørelsen over, hvilke uddannelser og uddannelsesinstitutioner ansøgerne har søgt ind på i år, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.