Man kan sagtens blive en dygtig ingeniør, selv om man fik dårlige karakter i fransk i gymnasiet, lyder det.

København. Stigende krav til karakterbogen hos de unge, der gerne vil i gang med en uddannelse, bekymrer danske studerendes organisationer. Det går både ud over de studerende og uddannelserne, lyder det.

Ifølge Jonas Thisted, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever (LH), er karaktererne ramt af inflation, fordi de studerende med karakterbonusordninger til gengæld for hurtig studiestart kan gøres højere.

- Det er med at bygge en karaktermur rundt om de videregående uddannelser. Det betyder, at flere unge med motivationen for at lære ikke får mulighed for at følge deres drøm og blive dygtiggjort, siger Jonas Thisted i en pressemeddelelse.

Lørdag får tusindvis af unge svar på, om de blevet optaget på et studie efter sommerferien.

Antallet af uddannelser, der har en adgangsgivende karakter på ni eller derover, er steget, så det nu er 81 uddannelser i år mod 67 sidste år, viser opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Også Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd, er kritisk over for udviklingen.

- Man kan sagtens blive en dygtig ingeniør, selv om man fik dårlige karakter i fransk i gymnasiet. Generelle karakterkrav siger ikke nødvendigvis noget om hverken faglige kvalifikationer, talent, interesse eller gejst for et bestemt fag, siger Yasmin Davali.

Bekymringen fra de studerende er, at udviklingen også kan skade undervisningsmiljøet på uddannelserne.

Ifølge Yasmin Davali har undersøgelser tidligere vist, at det primært er unge fra ikkeboglige hjem, der misser chancen for at læse på universitet, når der kræves tårnhøjt karaktergennemsnit.

- Det er netop mangfoldighed i de studerendes erfaringer og sociale baggrund, der er med til at udfordre og skabe nye vinkler på den viden, man udvikler på universiteterne.

- Når vi langsomt men sikkert kan se, at murene omkring universiteterne vokser, så skader det også fagmiljøerne, der har brug for studerende fra alle dele af samfundet til at udvikle sig, siger formanden i en pressemeddelelse.

94.776 har søgt ind på en videregående uddannelse i 2016. 66.439 er optaget, hvilket er 1138 flere personer end i 2015. 23.498 ansøgere har fået afslag.

/ritzau/