De studerendes formand på CBS, Jens Bonde Mikkelsen, siger, at der er langt mere selvstudie end tidligere.

København: Når censorer på de danske uddannelser over for Berlingske klager over et dalende niveau for de studerende, er det helt korrekt set.

Det mener både Jens Bonde Mikkelsen, der er bestyrelsesformand for CBS Students i København, og Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

- Vi kan bare se, at der generelt er mindre undervisning, og der bliver mange flere forelæsninger end reel klasseundervisning, hvor vi er i hold af 30-40 studerende, siger Jens Bonde Mikkelsen fra CBS Students til Ritzau.

Censorerne har sendt et brev til uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V), og i brevet beskrives det, hvordan de oplever, at kvaliteten af de videregående uddannelser er dykket, og at kravene til de studerende er mindsket.

Danske Studerendes Fællesråd mener, at flere års underfinansiering er årsag til, at de faglige krav på universiteterne er faldende.

- Universiteterne uddanner i dag fem studerende for de samme penge, som de uddannede fire for - for bare fem år siden. Det kommer ikke som en overraskelse, at det betyder, at pensum bliver mindre, og at universiteterne sænker kravene til, hvor meget de studerende kan lære på de få timer, universiteterne kan udbyde, siger Yasmin Davali.

Hun frygter, at den faglige kvalitet vil falde yderligere de kommende år som følge af de besparelser, der indgår i finansloven for 2016.

- Censorformandskabets udmelding bekræfter mig i, at der er en klokkeklar sammenhæng mellem det faglige niveau, der udbydes på universiteterne, og de midler som universiteterne har til rådighed, siger hun til Ritzau.

Også Jens Bonde Mikkelsen fra CBS giver besparelserne på uddannelsesområdet skylden for den dalende kvalitet.

Men han erkender, at problemstillingen ikke er så sort og hvid.

- Det korte svar på en løsning er, at man skal prioritere uddannelsesområdet, men jeg ved godt, at det er nemmere sagt end gjort. Men det ville i hvert fald hjælpe, hvis man - sagt på godt jysk - smed nogle flere penge til området, siger han.

Samtidig påpeger han, at det tydeligt mærkes, at der bliver lagt op til mere og mere selvstudie.

- Og det er for så vidt muligt fint nok, for vi går jo ikke i gymnasiet længere, men der er også grænser for, hvad man selv kan sidde og læse sig til. Der er stof, som man har sværere ved end andet, og så er det godt at have en professor at sparre med, siger han.

/ritzau/