Færre studerende er inaktive, og flere bliver færdige til tiden. Minister glæder sig, mens erhvervsorganisation hellere ser, at de studerende kvalificerer sig med udlandsophold og studiejob.

De studerende bruger mere tid på bøgerne og bliver hurtigere færdige med studierne. På bare fire år er antallet af inaktive studerende faldet med 20 procent, og i samme periode har flere unge formået at blive færdige med studierne på maksimalt et år mere end den normerede tid, skriver Berlingske.

Det viser nye tal fra Uddannelsesministeriet, som glæder uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

- Det politiske signal om, at det er godt at gøre sig hurtigere færdig med studierne, er blevet positivt modtaget. Det er især flot, fordi de økonomiske udfordringer gør, at det ikke er nemt at finde arbejde efter uddannelsen, siger han til Berlingske.

Der er sket et markant fald i antallet af nyuddannede, der har brug for flere SU-klip, end de kan få på deres SU-klippekort. På de naturvidenskabelige lange, videregående uddannelser faldt andelen, der manglede klip, fra 62 procent i 2006 til 44 procent i 2010, mens det på de humanistiske lange, videregående uddannelser faldt mere beskedent fra 61 procent i 2006 til 54 procent i 2010.

Undersøgelsen fra Uddannelsesministeriet viser også, at de studerendes indtægter ved erhvervsarbejde er faldet i de senere år, selv om de har fået mulighed for at tjene mere uden at blive trukket i SU.

- Når der er fokus på, at man skal koncentrere sig om studierne og afslutte dem til tiden, er der nok en del, der vælger at tage nogle færre arbejdstimer i Bilka, siger Jens Oddershede, der er formand for Rektorkollegiet, til Berlingske.

Men i Dansk Erhverv mener man ikke, at det ubetinget er positivt, at de studerende gør studierne færdige i en fart. I hvert fald ikke, hvis det går ud over relevante studiejob og udlandsophold.

- De tilbagemeldinger, vi får fra vores medlemmer, viser, at de studerende, som er blevet forsinkede af udlandsophold og studiejob, er mere eftertragtede end de unge, der har fulgt de politiske anbefalinger og er blevet færdige på normeret tid. De får nogle vigtige kompetencer ved udlandsophold og studiejob, siger Emilie Wedell-Wedellsborg, der er erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv.