Det vækker både glæde og stor undren, at storkene er kommet til Danmark tre uger tidligere end normalt. Det kolde vejr i Spanien har fået fuglene til at drage tidligt hjemad, vurderer formand for storkeforening.

Storken kommer måske ikke med spædbørnene. Men foråret plejer at være en ganske sikker følgesvend, når den rødnæbede fugl kommer til Nordeuropa. Og nu har den afbrudt sin vinterferie og er kommet til Danmark - tre uger tidligere end den plejer.

»For os, der elsker storken og naturen, er det simpelthen et af forårets højdepunkter, når storken kommer. Så vi er selvfølgelig rigtig glade,« siger Jess Frederiksen, der er formand for foreningen Storkene.dk.

Foreningen fik tirsdag den glædelige melding fra midtsjællænderen Karsten Helt Knudsen, der kunne berette, at en stork netop var fløjet over hans parcelhus i Bjæverskov.

I Danmark har vi kun to storkepar, mens man i Slesvig syd for grænsen har 350 ynglepar. Og her ankom de første allerede i midten af februar - hele fire uger før forårsbebuderen normalt indtager rederne.

Det tidlige træk nordpå er meget usædvanligt og vækker undren hos storkekendere:

»Vi har en idé om, at de er brudt op fra deres overvintring Spanien, fordi der har været nogle kolde uger med masser af sne i februar måned, så stormene formentlig ikke har kunnet finde føde nok,« forklarer Jess Frederiksen.

»En anden forklaring er Spaniens store, åbne lossepladser, som storkene plejer at bruge som restauranter. Dem er man nu ved at lukke af én efter én, så de ikke længere er attraktive for storken, der så vil søge videre,« siger formanden.

Jess Frederiksen understreger dog, at årsagen stadig er usikker, og at man skal have det undersøgt nærmere.

Storkebestanden er de seneste ti år vokset med 15-20 procent i Vesteuropa. Netop de normalt gode forhold i Spanien har gjort, at storkene ikke behøver at trække så langt om vinteren, så langt flere overlever den farlige rejse. Derfor skal hr. og fru stork hurtigt hjem, hvis de skal sikre sig en god yngleplads.

Med mindre vi får snestorm eller hård frost, vil det ikke skade ynglesæsonen, at den i år skydes lidt tidligt i gang, vurderer Jess Frederiksen.