Mens staten tjener godt på at låne studerende penge, har mange flere fået problemer med at betale SU-gælden.

København: Danskernes SU-gæld er større end nogensinde før, og samtidig er antallet af danskere, der ikke kan betale deres SU-lån tilbage, steget eksplosivt i løbet af de seneste fem år.

Det viser nye tal fra Statens Administration ifølge Ugebrevet A4.

I 2010 inddrev Skat SU-gæld fra omkring 5000 danskere, mens det i dag er over 8000 personer, der ikke kan betale deres gæld til tiden.

Den store stigning skyldes sandsynligvis den høje arbejdsløshed blandt nyuddannede, forklarer Carsten Tanggaard, der er økonomiprofessor og formand for Penge- og Pensionspanelet.

- Hvis man går direkte fra uddannelse til arbejdsløshed, får man meget store problemer med at tilbagebetale et stort SU-lån. Det virker tæt på håbløst, siger han til Ugebrevet A4.

Samlet set skyldte danskerne sidste år 29,14 milliarder kroner mod 21,3 milliarder kroner i 2010.

Imens nogle kæmper med at tilbagebetale deres SU-lån, tjener statskassen godt på at udlåne pengene til de studerende.

I perioden 2011 til 2016 har staten tjent 1,5 milliarder kroner i renter på SU-lån. Det skyldes, at staten låner pengene meget billigt i Nationalbanken, men låner dem videre til de studerende til fire procent i rente.

Når man skal betale SU-lånet tilbage efter endt uddannelse, betaler man diskontoen plus en procent.

Både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti vil bede Finansministeren forholde sig til, at staten tjener penge på SU-lånene.

- Det er jo ikke rimeligt, at de studerende skal betale ågerrente. Det forsøger vi at nedlægge forbud imod ved andre lån, og så skal staten da heller ikke tjene penge på SU-lån, siger SF's gruppeformand, Jonas Dahl, til Ugebrevet A4.

Regeringen afviser dog på forhånd at ændre på renten.

- Det kan måske virke grotesk lige nu, hvor renten er så lav, men når den stiger igen, så ligger der en tryghed i en fast rente på fire procent, siger uddannelsesordfører Anni Matthiesen (V).

/ritzau/