Kriminelle under 18 år bliver i mange jyske kommuner idømt såkaldt ungdomssanktion, mens unge på Sjælland næsten altid får fængselsstraf. Politikere kræver en kulegravning.

Der er stor forskel på straffen, som unge kriminelle under 18 får, alt efter hvor i landet de bor, skriver Jyllands-Posten.

I nogle kommuner får omkring halvdelen af de unge en såkaldt ungdomssanktion, der skal afsones på en socialpædagogisk institution, mens unge i andre kommuner sjældent får andet end ubetinget fængselsstraf.

Ungdomssanktionen bliver brugt i sager, hvor den unge ellers ville få en ubetinget fængselsstraf på mellem 30 dage og halvandet år og kombinerer ophold på en sikret institution, en åben institution og udslusning.

En opgørelse fra Justitsministeriet viser eksempelvis, at fem ud af ni kriminelle unge i Kolding blev straffet med en ungdomssanktion i 2013, mens antallet i Københavns Kommune var 0 af i alt 63.

Kriminolog Linda Kjær Minke fra Syddansk Universitet kalder det retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at der er så stor forskel på antallet af ungdomssanktioner.

Flere partier vil nu have undersøgt ungdomssanktionerne.

»Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, at nogle retskredse stort set ikke bruger dem,« siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen (V). Han vil sammen med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti bede justitsminister Mette Frederiksen (S) kortlægge, hvorfor andelen af ungdomssanktioner er så forskellig i landets kommuner.