Forsvarets Efterretningstjeneste udpeger ny 'hovedfjende' i ny risikovurdering

Digitale angreb er nu den største trussel mod Danmark, fastslår Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det skete for Estland i 2007, da ministeriers, mediers og telefonselskabers hjemmesider blev angrebet. Det skete for Georgien i 2008, da et kæmpemæssigt cyberangreb lammede et stort antal officielle hjemmesider, og det skete for Iran i 2010, da det iranske atomanlæg Natanz blev angrebet af computervirussen Stuxnet.

Men det kunne også være sket i Danmark, hvor truslen fra cyberangreb i dag udgør den største trussel mod landets sikkerhed. Det fremhæver Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en spritny risikovurdering af de største trusler mod Danmark.

- Der er en stigende trussel mod Danmark i cyberspace. I takt med, at vi bliver mere digitaliserede, bliver vi også mere sårbare, og derfor kræver truslen fra cyberspace mere opmærksomhed. Vi oplever, at danske interesser og danske myndigheder mere eller mindre konstant er under angreb i cyberspace, siger Thomas Ahrenkiel, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Han peger på, at de fleste angreb kan håndteres af de enkelte myndigheder ved egne sikkerhedsforanstaltninger.

- Men der er også mere alvorlige og målrettede angreb. Vi er vidende om, at der er stadig flere alvorlige angreb i cyberspace mod danske interesser. Det gælder både myndigheder og private virksomheder, hvor man forsøger at stjæle dansk intellektuel ejendomsret, vores viden, forskningsresultater eller forretningshemmeligheder, siger Thomas Ahrenkiel.Klar til militære angreb i cyberspace

Han fremhæver selv et cyberangreb rettet mod Erhvervs- og Vækstministeriet, der lammede ministeriets IT-systemer i april:

- Et af de mest markante angreb i år har været mod Erhvervs- og Vækstministeriet i foråret. Der var tale om et forholdsvis avanceret angreb, hvor man forsøgte at skaffe sig adgang til de net, som giver adgang til forskellige styrelser og departementer. Man forsøgte at skabe sig et overblik over infrastrukturen bag de forskellige net under ministeriet, og man forsøgte at få adgang til brugernavne og passwords. Angrebet er stoppet og håndteret, men det er et eksempel på den trussel, som vi møder, siger Thomas Ahrenkiel.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) advarede i foråret i Berlingske om, at cyberkrig er en ny dimension, som er potentielt lige så farlig som truslerne under Den Kolde Krig, at det var et område, som der ikke skulle spares på.

Derfor er netop forsvarets ressourcer til cyberkrig også på dagsordenen i forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Af det endnu fortrolige udspil fra regeringen til et forsvarsforlig fremgår det, at Danmark ikke kun vil forsvare sig, men også kunne angribe i cyberspace:

- Forsvaret skal have kapacitet til militære operationer i cyberspace, herunder evnen til at beskytte egen netværksinfrastruktur og samtidig påvirke modstanderes anvendelse af cyberspace, står der blandt andet i udspillet.

Regeringens udspil, der netop nu forhandles på Christiansborg, foreslår oprettelse af et "Center for Cybersikkerhed" under Forsvarsministeriet, og at der årligt tilføres 35 mio. kr. ud over allerede tilført finansiering«.

Samlet afsættes 75 mio. i 2013, 100 mio. i 2014, og 2015, og 150 mio. årligt i 2016 og 2017. Blandt andet til Computer Network Operations kapacitet "med henblik på at tilvejebringe en kapacitet, der kan gennemføre defensive og offensive militære operationer i cyberspace."

Den nye advarsel mod truslen fra cyberspace kommer i den såkaldte "Efterretningsmæssig Risikovurdering 2012" fra FE. Her fremhæves det også, at der er en stigende trussel mod danske interesser omkring Arktis i forbindelse med de store interesser om udvinding af ressourcer i området.

Men selv om cyberkrig og Arktis er rykket op på listen over trusler mod Danmarks sikkerhed, så er det ikke ensbetydende med, at terrortruslen mod Danmark er forsvundet:

- Truslen udefra de sidste ti år har været præget af terrortruslen og Danmarks militære engagement i Irak og Afghanistan. Efter sagen med Muhammed-tegningerne kom der et særligt fokus på Danmark. Vi peger nu på truslen fra cyberspace som en ny og voksende trussel, men dermed ikke sagt, at der ikke længere eksisterer en terrortrussel, siger Thomas Ahrenkiel.