Flere steder i landet faldt genstande ned fra stilladser, og flere væltede helt, da stormen Gorm ramte Danmark. Stilladsreglerne kommer dermed endnu en gang i søgelyset.

Stormen Gorm tog godt og grundigt fat i Danmark søndag aften og natten til mandag. Ikke alene væltede hundredvis af træer - også stilladser bukkede under på stribe, da stormen ramte landet.

En optælling, Berlingske Nyhedsbureau har lavet hos ni ud af landets 12 politikredse, viser, at ti stilladser landet over enten er væltet eller har været i fare for at styrte sammen under stormen.

Fra nogle af stilladserne er flere løse genstande desuden faldet ned, og politiet har været nødsaget til at sikre flere stilladser mod sammenstyrtning.

I København måtte politiet på både Frederiksberg og Amager rykke ud til stilladser, der ikke kunne stå deres prøvelse over for Gorms rasen. Også i Aarhus væltede et stillads i den centrale del af byen, oplyser Østjyllands Politi.

Stilladserne er væltet til trods for, at det fra politisk hold allerede i 2013 blev bebudet en granskning af reglerne på området, så der fremover skulle stilles krav om sikrere og mere stabile stilladser.

Det var stormen Allan, som ramte Danmark i oktober 2013, der fik Folketingets Beskæftigelsesudvalg til at erklære sig parat til at se nærmere på stilladsreglerne. Siden har Arbejdstilsynet, som området hører under, senest opdateret reglerne i juni 2015.

Men der er behov for at kigge på området igen, lyder det fra Socialdemokraterne.

»Vi havde drøftelserne efter Allan, men det er Arbejdstilsynet, der udstikker retningslinjerne for, hvordan stilladserne skal fastgøres. Og det, der er blevet gjort, er åbenbart ikke nok. Derfor er vi nødt til at se på en opstramning,« siger arbejdsmiljøordfører Lennart Damsbo-Andersen (S).

Han vil nu bede beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) kigge på området.

»Det kan ikke være rigtigt, at stilladserne vælter, som vi nu igen har set det. Vi bliver nødt til at se på det her politisk,« siger Lennart Damsbo-Andersen.

Formand for Beskæftigelsesudvalget Bent Bøgsted (DF) melder sig også klar til at se på reglerne, men påpeger samtidig, at det bliver svært helt at undgå stilladser, der styrter sammen under stormvejr.

»Vi kan se på, om stilladserne overholder de krav, der er. Vi kan tage fat i, om uddannelserne er gode nok, og om der er nogen, der sniger sig udenom. Men vi kan ikke forbyde en orkan at blæse med mere end 32 sekundmeter,« siger han.

Men uanset hvilke regler politikerne vil fastsætte, kan det næppe udrydde risikoen for stilladsnedstyrtninger under storme, forklarer formand for Stilladssektionen i Dansk Byggeri Kurt Bo Jensen.

Som direktør i Herlev Stilladser sendte han selv seks mand ud for at granske over 50 stilladser, inden Gorm for alvor tog fat. Ingen af dem væltede dog af vindstødene, der flere steder nåede orkanstyrke med over 32 meter i sekundet.

»Man må påregne uheld, da det er midlertidige konstruktioner og ikke færdige tagkonstruktioner. Den forventning må man have, når der en gang om året kommer en voldsom storm. Men der skal ikke falde noget ned fra stilladserne,« siger Kurt Bo Jensen.

Mandag morgen havde to af landets største forsikringsselskaber, Tryg og Codan, ifølge Berlingske Business modtaget over 450 anmeldelser om skader forårsaget af stormen.

Det er primært væltede træer, tagskader og nedstyrtede stilladser, som landets forsikringsselskaber har modtaget anmeldelser om.