Flere danske rigmænd er de seneste dage blevet afsløret i at have sendt penge i skattely på Seychellerne med hjælp fra stråmænd. Afsløringen kommer efter kæmpe læk af dokumenter fra Panama. Nu viser det sig, at også den bedrageridømte storsvindler Stein Bagger har benyttet samme kontroversielle advokatkontor.

Det er ikke kun fodboldspillere, rigmænd, verdens topledere og skuespillere, der har sendt penge i skattely via det kontroversielle advokatkontor Mossack Fonseca, som de seneste dage er blevet afsløret efter et gigantisk læk af dokumenter til medier verden over.

Også Stein Bagger, der er kendt kendt som en af Danmarks største svindlere, har haft kontakt med det omstridte firma. Det skriver Børsen.

Ifølge Børsen var det lige netop det advokatkontor, som Stein Bagger benyttede til i 2006 at flytte selskabet ’Agios United’, som han oprettede i sammen med sin forretningspartner Allan Vestergaard i 2003, fra den lille stillehavs-ø Niue Island i 2003 til Seychellerne. Det fremgår af registreringsdokumenter, som Børsen er i besiddelse af.

Allan Vestergaard har ifølge Børsen tidligere arbejdet i Nordea – en oplysning, der kun fedter Nordea yderligere ind i den spegede sag. I DR-dokumentaren om den massive læk af dokumenter, der blev vist søndag, blev det nemlig afsløret, at Nordea direkte har hjulpet kunder med at få flyttet penge i skattely. Danmarks næststørste bank administrerer i dag mindst 91 selskaber for sine kunder hos det Panama-baserede advokatfirma, der har gjort sig til eksperter i at gemme rige bankkunders penge bort i skattely som f.eks. Seychellerne.

Og det vidste Stein Bagger og Allan Vestergaard sandsynligvis.

Ifølge Børsen fik Allan Vestergaard en af sine bekendte i Luxembourg til at hjælpe med at etablere Agios United, der ejede halvdelen af IT Factory – et dengang højt profileret firma, der viste sig at være ren fup.

Stein Bagger blev nemlig verdensberømt, da han pludselig forsvandt under et ophold i Dubai. Jorden brændte under Bagger, der var direktør for  IT Factory, og han vidste, at det blot var et spørgsmål om tid, før hans korthus ville ramle – og hans opfundne fup-selskaber ville blive afsløret.

I over en uge ledte hele Danmark efter Bagger, der dog først dukkede op otte dage efter sin forsvinden. Det skete, da han gik ind på en politistation i Los Angeles i USA og meldte sig selv. Efterfølgende blev han udleveret til Danmark, hvor han sidenhen blev idømt syv års fængsel for bedrageri for op imod én milliard kroner med IT Factory, som viste sig at være en leasingkarrusel.

Selv om Stein Bagger for længst har udstået sin straf, da han blev prøveløsladt i 2014, så mangler politiet fortsat at finde 200 millioner kroner af de penge, som han i sin tid har svindlet sig til.

Gennem årene har man med jævne mellemrum fundet nogle værdier, som Stein Bagger ejer eller har købt rundt omkring i verden, men hovedparten af de 200 millioner kroner mangler.

Kurator på konkursboet efter IT Factory, Boris Frederiksen, fortæller til Børsen, at Agios United modtog mere end 30 millioner kroner fra IT Factory i årene 2005-2007.  Men selskabets placering på Seychellerne har han aldrig fået en reel forklaring på:

»Hele overflytningen fra Niue til Seychellerne er ikke helt godt beskrevet. Stein Bagger talte lidt sort om det. Det er jeg nødt til at sige. Det, han sagde, kunne ikke verificeres, og vi havde nogle møder med Allan Vestergaard, der heller ikke efterlod mig med det helt store overblik over, hvad der var op og ned,« siger Boris Frederiksen.

Den kæmpe skattelæk er en af verdens største lækage-sager og indeholder ikke færre end 11,5 millioner dokumenter. Bag afsløringerne står det internationale netværk af journalister ICIJ, som sammen med den tyske avis Süddeutsche Zeitung og mere end 100 andre medier fra hele verden - i Danmark er det Danmarks Radio og Politiken - har haft adgang til et kæmpe skattelæk.