25 mia. kroner. Så mange penge er den danske stat gået glip af, fordi den i 2008 under bankkrisen valgte at redde Danske Bank med en statsgaranti i stedet for at opkøbe aktier i banken, som flere af vores nabolande gjorde det.

Det viser en beregning, som den anerkendte amerikanske tænketank Peterson Institute for International Economics har foretaget for Ugebrevet A4.

Finanseksperten Jacob Funk Kirkegaard, som er økonom og Research Fellow ved tænketanken, forklarer, at staten i 2008 valgte at give førstehjælp til de skrantende banker ved hjælp af en to-årig statsgaranti for indskud.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Her var Danske Bank den absolut største modtager af statsgarantien, som havde en værdi af flere hundrede milliarder kroner.

Men her kunne man i stedet have valgt at redde Danske Bank fra kollaps ved at købe aktier svarende til en fjerdedel af bankens værdi, hvilket havde givet til 25 milliarder kroner lige ned i statskassen ved et frasalg af aktierne i 2010, hvor Danske Bank-aktien toppede.

Det beløb er omkring tre gange større end de 8,3 mia. kroner, som Danske Bank betalte for at få gavn af den såkaldte Bankpakke 1.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:


Jacob Funk Kirkegaard lægger ikke skjul på, at Danske Bank efter hans opfattelse slap for billigt i forbindelse med Bankpakken.

Var staten blevet medejer af Danske Bank, kunne den have krævet ledelsen fyret, og kun på denne
måde ville fremtidige bankchefer kende prisen for at behøve en statslig redning. Men desværre var den daværende regering ikke sit ansvar voksent, siger Jacob Funk Kirkegaard til Ugebrevet A4.

Professor ved Copenhagen Business School Caspar Rose mener dog, at staten af principielle årsager gjorde ret i at holde sig fra at købe aktier i banken.

Et synspunkt, som Venstres erhvervsordfører Kim Andersen forsvarer den daværende regerings valg med. 

Bankpakke 1 var den løsning, der var mulig i den meget akutte situation. Der er afgjort forskel på at holde hånden under en sektor, som vi gjorde med Bankpakke 1, og så blive medejer for at drive en slags statsbank. I bakspejlet kan det godt være, at der var andre scenarier, men at lade staten blive formel medejer af Danske Bank og etablere 
en form for statsbank mener jeg ikke var en ønskelig situation, siger han til A4.