Udleveringen af personfølsomme helbredsoplysninger til forskere og virksomheder sker helt efter bogen, lyder det fra direktøren for Statens Serum Institut efter kritik.

Statens Serum Institut (SSI) afviser kritikken fra en række læger, forbrugerrepræsentanter og en sundhedsjurist, der i Jyllands-Posten beskylder instituttet for at være for lempelig med at udlevere personfølsomme helbredsoplysninger.

»Mig bekendt er der ikke eksempler på, at vi har været for lempelige. Der har været situationer, hvor vi har begået fejl, men vi er ikke for lempelige, når det gælder udlevering af data,« siger direktør i Statens Serum Institut Niels C. Strandberg Pedersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Flere læger, Forbrugerrådet Tænk og sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet, retter ellers i Jyllands-Posten kritik mod instituttet for at være for ukritisk over for forskere og virksomheder, når de beder om adgang til personfølsomme patientoplysninger.

Sidste år udleverede SSI ifølge Jyllands-Posten 299 dataudtræk til forskergrupper, patientorganisationer, virksomheder og analysebureauer. I de seneste to år er der kun givet afslag i et enkelt tilfælde.

»Det gør vi jo kun fordi, at det kan man i henhold til lovgivningen, og de her helbredsoplysninger bruges til at sikre kvalitet og behandling i sundhedsvæsenet,« siger Niels C. Strandberg Pedersen.

Han mener, at instituttet ser kritisk på de henvendelser, der kommer fra både forskere og virksomheder om udlevering af data.

»Vi er i dag meget kritiske med henblik på udlevering af data, som sker i henhold til lovgivningen. Hvis man vil gøre sig den ulejlighed, kan man på vores hjemmeside se, at vi har en vejledning om udlevering af data på 22 sider, som er særdeles omfattende,« siger SSI-direktøren.

De helbredsoplysninger, der udleveres, bruges blandt andet til at foretage spørgeundersøgelser hos eksempelvis kræftpatienter eller folk, der er blevet vaccineret. Niels C. Strandberg Pedersen mener ikke, at 299 undersøgelser - med baggrund i dataudtræk fra Statens Serum Institut - er urimeligt mange på et år.

»Kritikken gør da indtryk, og vi går ind for fuld åbenhed. Men man skal være klar over, at vi har et sundhedsvæsen med 50 millioner behandlinger hvert år, og hvor to millioner danskere bliver indlagt på sygehus. I den sammenhæng mener jeg ikke, at tæt ved 300 undersøgelser er særligt meget. Jeg mener, at de her data er af uvurderlig værdi for belysningen og forbedringen af sundhedsforholdene i Danmark,« siger Niels C. Strandberg Pedersen.