To tredjedele af alt brænde og træpiller, der fyres med, er ikke registreret. Momssnyd og sorthandel stortrives.

Fyringssæsonen står for døren, og i de danske hjem bliver der tændt op i 770.000 brændeovne, pejse og træpillefyr, så varmeregningen kan holdes på et tåleligt niveau og hyggen brede sig som en ekstra bonus.

Men det er i mere end én forstand sort røg, der kommer op af mange af skorstenene.

Ikke mindre end to tredjedele af den samlede mængde af brænde og træpiller, som bliver forbrugt i Danmark, er ikke registreret nogen steder. En del af det kommer, helt legalt, fra bl.a. træ fra villahaver, levende hegn, gennem sankekort fra registrerede skovejere og lignende.

Andet fra køb i byggemarkeder, på tankstationer og som import fra udlandet og afregnet efter reglerne.

Men set under ét er det også et marked præget af sorthandel og momssvindel. En af metoderne er handel med brænde og træpiller ’uden regning’. Altså hvor der typisk afregnes kontant og uden moms og kvittering.

En anden af metoderne er at købe brænde og træpiller gennem en webshop på internettet, hvor firmaet er registreret i f.eks. Tyskland, og der derfor afregnes tysk moms, som er på syv procent. Men hvor varen efterfølgende bliver leveret fra et sted i Danmark.

Og den metode er ulovlig, da leverandøren for at afregne i udenlandsk moms ifølge dansk lovgivning skal levere direkte fra det land og den adresse, hvor forretningen er registreret. I modsat fald gælder de danske moms- og skatteregler.

Illegalt marked

- Vi ved - og vi kan dokumentere det - at der bliver drevet et parallelt, illegalt marked på den her måde. Og jo mere vi undersøger det, des mere dukker der op. Det snyder den danske stat for millionindtægter, og det gør det meget svært for os, som driver vores forretning efter reglerne, siger Jørgen Strandgaard, der har virksomheden Strandgaards Brænde i Søby ved Odder og er medlem af bestyrelsen i Biobrændselsforeningen.

- Alle vil jo gerne have del i de offentlige glæder, men nogle ’glemmer’ bare at bidrage, når der skal betales, som han udtrykker det.

Tre gange så stort

Energistyrelsen har i en undersøgelse, som er udført af Force Technology i samarbejde med Teknologisk Institut, kortlagt det skønnede brændeforbrug herhjemme.

Og den samlede mængde brænde, som undersøgelsen er kommet frem til gennem en spørgeundersøgelse blandt flere end 2.000 forbrugere, er 300 procent større end den mængde, der er registreret.

Tallene svarer påfaldende præcist til, hvad flere af de forhandlere, som BT har talt med, fortæller, at de over de seneste år er gået ned i omsætning.

- Tag mig selv, der har en lille virksomhed: I 2006 solgte jeg cirka 1.500 ton træpiller. Nu sælger jeg blot 500. Samme tendens oplever mine kolleger i branchen. Der er f.eks. en virksomhed på Sjælland, som er gået fra en omsætning på cirka 25 mio. kroner til nu otte mio., siger Jørgen Strandgaard.

Samme fald i omsætningen oplever også en stor skovvirksomhed på Fyn. Her er omsætningen ifølge BTs oplysninger gået ned fra 24 mio. kroner til cirka en tredjedel.

- Og det er jo ikke fordi, der er kommet færre brændeovne og træpillefyr i Danmark de seneste år. Tværtimod, siger Jørgen Strandgaard.