- Min kæreste kan og vil ikke forsørge mig og min søn. Jeg synes simpelthen ikke, det er fair, at man på den måde træder på folk, der i forvejen ligger ned.

Ordene kommer fra den 41-årige kontanthjælpsmodtager Susanne Jensen fra Græsted i Nordsjælland, der gennem to års tid har boet sammen med kæresten Sonny og sønnen Marcus på 14 år.

Som en del af regeringens kontanthjælpsreform fra 2013 er Susanne Jensens kæreste, der til daglig arbejder på Grønttorvet i København, forpligtet til at forsørge hende og sønnen.

Men 42-årige Sonny Carlsen nægter at forsørge sin kæreste og hendes søn, og derfor har Gribskov Kommune, som den skal ifølge reglerne, været nødt til at blive ved med at udbetale Susanne Jensens fulde kontanthjælp. Indtil videre har Grib-skov Kommune ikke pålagt Sonny Carlsen at tilbagebetale en stor del af beløbet, som Susanne Jensen har fået udbetalt for meget i kontanthjælp, men Susanne Jensen frygter, at det er et spørgsmål om tid, før det sker.

Ifølge hende har kæresten gammel gæld, der praktisk forhindrer ham i at forsørge hende og sønnen. Men for parret er det også en principsag, og de synes, det er uretfærdigt, at samboende par med almindelige indtægter tvinges til at forsørge hinanden.

Skal spørge om penge

- Det er ydmygende, at min søn og jeg skal forsørges af min kæreste. Det vil betyde, at jeg skal bede Sonny om penge, når min søn f.eks. gerne vil have en is. Min søn vil, ligesom alle andre børn, gerne opleve nogle ting, men som mor vil jeg ikke have penge til at opfylde hans ønsker. Der ville jeg skulle gå tiggergang hos Sonny, og det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger Susanne Jensen.

Susanne Jensen lider af fibromyalgi, gigt, autisme og piskesmæld og har derfor aldrig haft et arbejde. Hendes søn er også autist, og han har derfor brug for struktur og faste rammer i sit liv. Det forhindrer den økonomiske usikkerhed, mener Susanne Jensen.

- Det er ikke for sjov, at jeg ikke kan arbejde. I forvejen er man hårdt ramt, når man er syg, og der er ikke mange penge at rutte med på en kontanthjælp. Så kommer det her oveni, og jeg synes simpelthen, det er så frækt af politikerne, der har deres på det tørre, siger Susanne Jensen og fortsætter:

- Jeg vil næsten ikke kunne bære, hvis Sonny og jeg er nødt til at gå fra hinanden. Det vil ødelægge min søn, der i forvejen har haft det svært, og jeg kan ikke overskue det. Men jeg har det også meget skidt med, at jeg er med til, at Sonny kan få en kæmpe gæld, fordi vi bor sammen.

Afventer retssag

Indtil videre har Susanne Jensen og Sonny Carlsen ikke afgjort, om de vil flytte fra hinanden, hvis kommunen kræver pengene tilbagebetalt. De afventer i stedet en retssag, som de sammen med fire andre par har anlagt mod Beskæftigelsesministeriet, der står bag reglerne for gensidig forsørgerpligt, for brud på grundloven. Samtidig håber Susanne Jensen, at hun kan få et fleksjob, hvilket vil betyde, at parret så ikke længere vil blive ramt af gensidig forsørgerpligt.

- Men kan jeg ikke få et fleksjob, og taber vi retssagen, er vi i yderste konsekvens nødt til at gå fra hinanden, fordi vi ikke har råd til at blive sammen, siger Susanne Jensen.