Efter et voldsomt dyk under og efter finanskrisen er sommerhussalget igen ved at tage fart.

I første halvår af 2015 lå antallet af handler hele 46 procent over niveauet for samme periode i årene 2010 til og med 2014, viser nye tal fra Boligsiden.dk, som bygger på statistik fra alle landets ejendomsmæglere.

I alt skiftede 3.500 sommerhuse hænder i de første seks måneder af 2015.

Over gennemsnittet

»Der blev handlet usædvanligt mange sommerhuse i foråret. I marts i år lå antallet af sommerhussalg 75 procent over gennemsnittet for marts de fem foregående år, og også i april lå salget 59 procent over gennemsnittet,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

En af årsagerne er, at mange boligejere – særligt i hovedstadsområdet – har set deres friværdier vokse betydeligt i de seneste år, forklarer Curt Liliegreen, der er leder af Bolig- økonomisk Videncenter.

»Det er generelt gået frem på boligmarkedet. I takt med at priserne går op på ejerlejligheder og huse, er der nogle, der begynder at få noget mere friværdi, som giver dem lyst til at købe et sommerhus. Og i og med at priserne stadig er relativt lave, er det fristende at gå ud og slå til nu,« siger Curt Liliegreen.

Den stigende handelsaktivitet er da også begyndt at afspejle sig i kvadratmeterpriserne. I juli 2014 måtte en køber i gennemsnit lægge 13.573 kr. per kvadratmeter, hvorimod vedkommende i dag skal punge ud med 14.254 kr.

Tallene kan dog dække over store regionale forskelle, forklarer Birgit Daetz.

»Siden det øgede salg ikke har reduceret salgstiden, tyder det på, at det løft, der har været på sommerhusmarkedet, er sket i områder, der allerede klarede sig godt, og at der stadig er områder, hvor det kan være svært at sælge sit sommerhus,« siger hun.

Curt Liliegreen understreger også, at beliggenhed er altafgørende på sommerhus-markedet.

»Man kan godt forestille sig, at priserne vil blive presset op i de mest attraktive områder, som for eksempel den nordsjællandske kyst, hvorimod det andre steder vil gå ned ad bakke.«

I nogle kommuner er salgsprisen på et sommerhus steget med op til 15-16 procent inden for det seneste år.

Den største stigning på over 16 procent er i Gribskov Kommune, hvor sommerhusene i Gilleleje, Tisvildeleje og Hornbæk trækker gennemsnittet godt op.

Godt badevand og halv pris

Kalundborg indtager andenpladsen med en stigning på 15,1 procent fra juli sidste år og til juli i år. Men med salgspriser på 11.079 kroner pr. kvadratmeter ligger kommunen stadig i den billige ende.

»Det tager kun halvanden time at køre fra København til Kalundborg, hvor man får godt badevand og sommerhuse til halv pris i forhold til Sjællands nordkyst,« påpeger Birgit Daetz, Boligsiden.dk.