Om få uger lukker Nationalbanken seddeltrykkeriet. ’Vemodigt,’ siger direktøren

Halvtredskronesedler i to baner drøner rundt på valserne nogle få uger endnu på den store seddelpresse i Nationalbankens kælder.

Men 23. december kl. 13 er det slut.

Så er den sidste halvtredser blevet påført sit avancerede flerfarvetryk på for- og bagsiden, kobbertråd, vandmærke, hologram og en række hemmelige sikkerhedskendetegn, som ikke engang trykkerne kender.

Samme dag præges den sidste mønt – en tyvekrone – og dermed er en 1.000 år gammel tradition i Danmark forbi.

Flytter til Finland

Fra nytår flytter prægningen af danske mønter til en fabrik i Finland.

Hvor danske pengesedler skal trykkes i fremtiden, afgøres først i 2017, når Nationalbanken har fundet det bedste og billigste trykkeri et sted i Europa.

Bruger færre kontanter

Nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen forklarer lukningen med danskernes faldende brug af kontanter.

»Vi synes, det er vemodigt, at vi lukker seddeltrykkeriet. Men vi har vurderet, at når vi kun skal holde dette anlæg kørende en tredjedel af året, er det ikke økonomisk ansvarligt at fortsætte. Danskerne bruger færre sedler i dagligvarehandlen. Derfor slides de mindre, og der skal produceres færre,« siger han.

Lukningen giver en årlig besparelse på 10-15 mio. kr., når den nye leverandør af sedler er fundet. Hugo Frey Jensen understreger, at Nationalbanken fortsat er seddel- og møntudstedende myndighed og derfor selv bestemmer, hvordan danske sedler og mønter skal se ud.

Herunder kan du se billeder af, hvordan trykkeriet foregår: