Mandag har flere mennesker stået under en hvid pavillon på Kultorvet i København og serveret smagsprøver for de mange forbipasserende. Udvalget er dog lidt anderledes, end hvad man ellers ser i Danmark: de hvide tallerkener er fyldt op med 'hundekød'.

»Føj for helvede. Fuck hvor er det klamt.«

Det var blot en af reaktionerne fra en ung kvinde på Kultorvet mandag eftermiddag. Midt i eftermiddagsmylderet stod fire forklæde-klædte mennesker bag en disk med smagsprøver.

Og de havde et særligt udvalg med. Grisemælk, schæfer-baglår og tunge fra en fransk bulldog var blot nogle af de ting, fodgængerne på Strøget kunne sætte tænderne i.

Noget der fik nogle forbipasserende til at rynke gevaldigt på næsen, mens andre stillede sig nysgerrigt i kø til en lille bid.

»I kan bare smage. De har haft et godt liv og er slagtet helt humant,« lød det lokkende fra bag disken, mens et lille barn vrængede kraftigt på næsen ad de hvide tallerkener. Og tilgangen til de usædvanlige smagsprøver har da også været meget forskellig dagen igennem.

Artiklen fortsætter under billedet

En af smagsprøverne var 'grisemælk' til at slukke tørsten med.
En af smagsprøverne var 'grisemælk' til at slukke tørsten med.
Vis mere


Det fortæller Sebastian Duciel, der er indehaver af Den Veganske Butik i København til BT:

»Nogle siger, de kommer lige fra Thailand, hvor de har spist hund og tænker 'hvorfor ikke'. Andre er nærmest ved at tude og vil ikke smage.«

Han og de tre andre bag smagsprøve-bordet er hyret af organisationen 269 Life, der har fokus på dyrevelfærd, og at der i 45 andre lande er samme slags 'event' som på Kultorvet.

Sebastian Duciel forklarer, at han sammen med sine kollegaer står under pavillonen for at tage en debat med folk.

'Hunde-smagsprøverne' er nemlig plantekød, der er lavet af blandt andet hvedeprotein. Og de afslører ikke, hvad der i virkeligheden er på tallerkenen, før der er blevet taget en bid.

Sebastian Duciel (tv.) og Casper Hilt (th.) var to af de personer, der uddelte smagsprøver mandag eftermiddag.
Sebastian Duciel (tv.) og Casper Hilt (th.) var to af de personer, der uddelte smagsprøver mandag eftermiddag.
Vis mere


Deres formål er at få folk til at tænke sig mere om, når det kommer til at spise kød. For de fleste på gaden har i løbet af dagen svaret 'ja' til, at de skal have oksekød til aftensmad:

»Vi synes, det er interessant at udfordre hele den følelsesmæssige kontakt, som folk har med dyr. Serverer du noget for et menneske og siger, 'det er Golden Retriever', væmmes de ved det og vil ikke røre det. Serverer du kalv, er de ligeglade, og så er sagen en helt anden,« fortæller Casper Hilt, der er medarbejder i Den Veganske Butik.

Og forargelsen er ikke til at tage fejl af. I den tid BT var til stede ved boden, var der adskillige, der gik forbi med en kritisk kommentar. Nogle brugte ord som 'fuldstændig sygt' og råbte nærmest 'nej ellers tak' til forespørgslen om en smagsprøve.

Mange var mandag forbi og smagte 'schæfer-baglår'.
Mange var mandag forbi og smagte 'schæfer-baglår'.
Vis mere

Og det overrasker ikke Sebastian Duciel, der godt kan forstå, at de fleste synes, det er underligt at blive tilbudt at smage økologisk Retriever eller Chihuahua-filet:

»Jeg forstår godt, folk bliver forargede. Man er opdraget til, at hunde er kæledyr, og derfor reagerer folk sådan,« siger Sebastian Duciel der, ligesom Casper Hilt, selv er veganer.

Kampagnen, som 269 Life står bag, arrangeres hvert år den 26. september. Samme dato næste år er der altså igen rig mulighed for at lægge vejen forbi Kultorvet til en smagsprøve.