Fire metrobyggepladser i København får påbud om at stoppe larmen efter klokken 18 og i weekenderne. Naboerne er frustrerede, erkender Københavns Kommune.

Man kan ikke bygge en metro uden at larme, men naboerne til byggepladserne behøver ikke længere at døje med støj om morgenen, om aftenen og i weekenderne.

Københavns Kommune har tirsdag udstedt de første påbud om støj til metrobyggeriet, hvilket betyder, at larmende arbejde kun bliver tilladt i hverdage mellem klokken 07 og 18. Påbuddet gælder byggepladserne ved Stampesgade, Marmorkirken, Sønder Boulevard og Nuuks Plads.

- Vi har stor forståelse for frustrationerne hos naboerne til byens mange metrobyggepladser. København får ikke en ny metro, uden det kommer til at støje, men københavnerne skal selvfølgelig have så gode vilkår som muligt, mens det står på, siger Jens Elmelund, udviklingsdirektør i Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning, i en pressemeddelelse.

- Nu har vi sat nogle helt klare regler for byggepladserne, som vi vil føre tæt tilsyn med, at entreprenøren overholder, siger han.

Påbuddet er udstedt på baggrund af et sæt nye regler, der betyder, at kommunen skal vurdere støjforholdene på hver enkelt byggeplads. Metroselskabet har søgt kommunen om lov til at støje frem til klokken 20 og om lørdagen, men i de fire første tilfælde blev det altså et nej fra kommunen.

Ansøgningen har været i høring hos naboerne, der har kæmpet hårdt imod den udvidede tilladelse.

- De to timer om aftenen betyder rigtig meget for mange familier. Derfor skal der være en særdeles god grund til at give tilladelse til at støje i det tidsrum. Det er selvfølgelig vigtigt, at det støjende arbejde bliver afsluttet så hurtigt som muligt, men her har vi vurderet, at hensynet til naboerne vejer tungere, siger Jens Elmelund.

Københavns Kommune vil fremover lave støjmålinger på byggepladserne mindst én gang om ugen for at sikre, at støj- og arbejdstidsreglerne bliver overholdt. Hvis Metroselskabet ikke retter sig efter reglerne, vil kommunen melde byggepladsen til politiet.

I helt særlige tilfælde, eksempelvis hvis arbejdet er forsinket, på grund af uforudsete forhold, kan entreprenøren få lov til at arbejde frem til klokken 19, men så skal naboerne informeres.